Śniadaniowa gryczanka

Ta prosta w przygotowaniu gryczanka to mój sposób na pyszny i zdrowy początek dnia. Kasza gryczana, siemię lniane, nasiona chia, migdały, kokos tworzą niesamowitą mieszaninę smaków. Świetne zastępstwo dla moich codziennych nocnych owsianek!

Kasza gryczana jest przez wiele osób niedoceniana, a to przecież tani i pyszny sposób na dostarczenie sobie błonnika i białka. Ja pod ręką miałam paloną, ale w takich bardziej deserowych formach doskonale sprawdza się ta niepalona wersja.

Śniadaniowa gryczanka

Ważne jest by przed gotowaniem przepłukać kaszę kilkukrotnie wodą (będzie o wiele lepiej smakować ;). Później wystarczy ją zmieszać z dodatkami, mlekiem roślinnym, jogurtem i zostawić na drugi dzień w lodówce.

Oczywiście takie przepisy mają to do siebie, że można je modyfikować na setki sposobów i dodawać to co lubimy najbardziej. Jest to świetny, łatwy sposób na śniadanie, które nie tylko będzie smakować rewelacyjnie, ale również będzie zdrowe i pełnowartościowe dla naszego organizmu.

Śniadaniowa gryczanka

3 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 3,90 zł za 1 porcję

Składniki:

180g kaszy gryczanej (niepalonej lub palonej)

1 starte jabłko

20g nasion chia

15g siemienia lnianego mielonego

20g migdałów

15g pestek dyni

250ml mleka roślinnego

1 opakowanie naturalnego jogurty roślinnego

do podania:

3 łyżeczki masła orzechowego

3 garści owoców

Wykonanie:

Kaszę kilkukrotnie przepłukujemy wodą. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 15 minut. Po odsączeniu i studzeniu mieszamy z pozostałymi składnikami, wykładamy do miseczek i wstawiamy na noc do lodówki.

Rano podajemy z masłem orzechowym i garścią owoców.

Breakfast buckwheat porridge

This easy to make buckwheat porridge is my way for a delicious and healthy start of the day. Buckwheat, flaxseed, chia, almonds, coconut create an amazing mixture of flavors. A great replacement for my daily overnight oatmeal routine!

3 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

180 g of buckwheat

1 grated apple

20g chia seeds

15g flaxseed ground

20g almonds

15g pumpkin seeds

250ml vegetable milk

1 pack of natural vegetable yoghurt

for serving:

3 teaspoons of peanut butter

3 handfuls of fruits

Instructions:

Wash the buckwheat several times with water. Throw into boiling water and cook for about 15 minutes. After draining and cooling, mix with the other ingredients, put in the bowls and leave in the fridge overnight.

In the morning, serve with peanut butter and a handful of fruits.