Śniadaniowa Jaglanka ze Szpinakiem i Jajkiem

Kiedy poranki są już coraz zimniejsze, zdecydowanie skłaniam się ku bardziej wytrawnym śniadaniom. Obowiązkowo z jajkiem (najlepiej sadzonym lub w koszulce). Oczywiście nie oznacza to rezygnacji ze słodkich śniadań. Mówię tylko o urozmaicaniu poranków. A skoro ostatnio była kasza jaglana na słodko to dzisiaj będzie na słono. Z cyklu najlepsze śniadanie, dzisiaj Pyszna Śniadaniowa Jaglanka!

śniadaniowa jaglanka

To idealne weekendowe śniadanie dla dwojga. Uwielbiam wspólne poranne posiłki. Takie proste, a zarazem wspaniałe. Leniwe i z uśmiechem.

śniadaniowa jaglanka

Takie śniadanko jak to, bezglutenowe, bogate w białko, błonnik i złożone węglowodany na prawdę daje mocnego kopa na początek dnia. Kaszę jaglaną z powodzeniem można ugotować dzień wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzimy rano czas i przygotowanie posiłku zajmie nam dosłownie chwilę. Jajka zazwyczaj smażę oddzielnie, dzięki czemu mogę to zrobić w czasie, gdy pozostała część dania się piecze. Wiecie co jest jeszcze wspaniałego w tym śniadaniu? Kolory! Żywe i świeże. Takie, z którymi dobrze wita się dzień.

śniadaniowa jaglanka

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na kaszę jaglaną to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Śniadaniowa Jaglanka ze Szpinakiem i Jajkiem

2 porcje (1 porcja to ok. 380kcal)

Składniki:

kasza jaglana 100g

szpinak świeży 125g

cebula 1 sztuka

oliwa i masło do smażenia

ser feta 65g

jajka 2 sztuki

sól i pieprz do smaku

papryka do smaku

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możemy ją przygotować dzień wcześniej). Na oliwie podsmażamy cebulkę i po ok. 2-3 minutach dodajemy szpinak i przyprawiamy go.

Szpinak smażymy do momentu aż wyparuję z patelni woda. Następnie kaszę mieszamy ze szpinakiem, przenosimy całość do naczynia żaroodpornego i posypujemy fetą.

Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. W tym czasie na maśle przygotowujemy jajka sadzone. Danie podajemy przyprawione papryką.

Zapisz

Zapisz



  • Jak jaglanka to u nas zawsze na słodko, bo do wytrawnych dań wolimy gryczaną ale ta wersja też na pewno jest mega pyszna 😛

  • Fabryka Pomysłów

    mniam! 🙂 nie tylko na śniadanie ale i obiad by się znakomicie sprawdziła 🙂