Śniadaniowa Quesadilla z Jajkami i Czerwoną Fasolą

Śniadaniowa Quesadilla z Jajkami i Czerwoną Fasolą – solidne, białkowe śniadanie ze świeżych i smacznych składników, które da Ci energetycznego kopa na resztę dnia!

Witajcie! Mam nadzieję, że równie mocno jak na cieszycie się latem (nawet jeżeli pół dnia spędzacie w pracy tak jak ja). Ostatnio widziałam, że rano jestem trochę za bardzo zmęczona i nie wyspana. Oczywiście poranna joga zawsze mnie rozbudza, ale i tak wstawianie o 5 daje mi się czasem we znaki. Wytrawne, białkowe śniadania może nie od razu pobudzają do działania, ale na pewno dają zapas energii na początek dnia. Dlatego też dobrze zacząć dzień z pyszną śniadaniową Quesadillą.

Śniadaniowa Quesadilla

Na prawdę kawał czasu nie było żadnego wytrawnego śniadania! Przewijały się za to owsianki, jaglanki, pankejki, muffinki, batoniki. Chcąc nie chcąc nadeszła pora kiedy wiedziałam, że na poranny stół musi trafić coś innego. I ta wybór padł na Quesadillę, ale w wersji wegetariańskiej. Lubię, gdy śniadanie jest świeże i lekkie.

Pierwszy raz zrobiłam również aż tak! wytrawne śniadanie. Zazwyczaj jeżeli już padał na nie wybór, to była to zwykła jajecznica albo jajko na miękko z dodatkiem pieczywa. Tym razem na prawdę zaszalałam z tą Quesadillą. I do tego pyszne guacamole! Nie może być lepiej 🙂

Śniadaniowa Quesadilla

Farsz zrobiłam ze szpinaku, czerwonej fasoli i oczywiście jajek. Jak dla mnie wyborne połączenie. A czy Wy lubicie takie śniadania? Jeżeli szukacie dodatkowych pomysłów na zdrowe śniadanie to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Śniadaniowa Quesadilla z Jajkami i Czerwoną Fasolą

ilość: 2 porcje

Składniki:

tortilla:

mąka pszenna 45g + więcej

ciepła woda 35ml

masło 1 łyżeczka

proszek do pieczeni 1/3 łyżeczki

jajka 2 sztuki

szpinak 135g

czerwona fasola z puszki 50g

oliwa 1 łyżeczka

chili wg uznania

sól i pieprz do smaku

ostry sos lub ketchup do podania

guacamole:

awokado 1/2 sztuki

sok z limonki 1/2 sztuki

świeża kolendra

Wykonanie:

Składniki na tortille mieszamy dokładnie w misce i wyrabiamy ciasto. Dodajemy tyle mąki ile jest potrzebne aby uzyskać elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy.

Na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej masłem smażymy tortille (po 1-2 minuty na stronę). Na oliwie podsmażamy szpinak (do momentu aż woda z liści wyparuje).

Następnie dodajemy czerwoną fasolę i przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Następnie wbijamy jajka i mieszamy (do ścięcia się białka). Wykładamy farsz na tortillę i posypujemy startym serem cheddar oraz sosem lub ketchupem.

Obowiązkowo danie podajemy z guacamole, które przygotowujemy z awokado, soku z limonki i świeżej kolendry.

Zapisz



6 thoughts on “Śniadaniowa Quesadilla z Jajkami i Czerwoną Fasolą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*