Śniadaniowe ciasteczka owsiane

Śniadaniowe Ciasteczka Owsiane to dla mnie taka sucha wersja owsianki z moimi ulubionymi dodatkami. Przygotowałam je z płatków owsianych, nasion słonecznika, daktyli, rodzynek i pestek dyni. Oczywiście nadadzą się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowy deser. Kiedy od czasu do czasu chcę coś zmienić i nie mam ochoty na tradycyjną owsiankę albo wolę coś bardziej „przenośnego”, takie ciasteczka sprawdzają się świetnie. Są sycące i przede wszystkim smaczne, pomimo że nie dodałam do nich żadnego słodzika.

Jeżeli chodzi o śniadania to absolutnie nigdy niczego nie dosładzam. Odstawiam cukier, ksylitol, syrop klonowy na bok i stawiam na naturalną słodycz pochodzącą z użytych składników. Ogólnie na co dzień używam bardzo mało cukru (często w przepisach na desery są to 2-4 łyżki na całe ciasto). Nie mam problemu z tym, że coś nie jest słodkie i właśnie zauważyłam, że mój syrop klonowy, który kupiłam miesiąc temu, jest nadal nie otwarty! Jak widać udaje mi się też przy tym oszczędzić pieniądze 😀

Śniadaniowe ciasteczka owsiane

Odkąd odstawiłam kupne słodycze na dobre, dalsze ograniczanie cukru chyba było dla mnie naturalne. Teraz czasem nawet jabłko jest dla mnie za słodkie, co nie znaczy, że ich nie jem 😉

Takie ciasteczka to dla mnie idealne wyjście w sytuacji, kiedy mam ochotę na coś smacznego, chrupiącego na śniadanie. Nie bardzo słodkiego, ale jednocześnie przypominającego tradycyjne słodycze.

Śniadaniowe ciasteczka owsiane

1 porcja (4 ciasteczka, 1 ciasteczko to ok. 125 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 2,30 zł

Składniki:

45g płatków zbożowych

25g nasion słonecznika

3 duże daktyle

1 łyżeczka oleju kokosowego

ok. 30 ml mleka roślinnego

15g rodzynek

10g nasiona chia

10g pestek dyni

1/3 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1/3 łyżeczki sody

 

Wykonanie:

Płatki i słonecznik miksujemy w rozdrabniaczu. Przesypujemy do miseczki, a w rozdrabniaczu miksujemy daktyle z olejem kokosowym i mlekiem.

Następnie wszystko mieszamy z pozostałymi składnikami. Wykładamy ciastka łyżką na papier pergaminowy. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Przechowujemy w lodówce.

Breakfast oatmeal cookies

Breakfast Oatmeal Cookies are a dry version of oatmeal with my favorite additions. I prepared them from oats, sunflower seeds, dates, raisins and pumpkin seeds. Of course, they will be great only for breakfast, but also as a healthy dessert. When I want to change something from time to time and I don’t feel like I want a traditional oatmeal or I prefer something more „portable”, these cookies work great. They are filling and above all tasty, although I have not added any sweetener.

1 serving (4 cookies, 1 cookie – 125 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

45g oats

25g sunflower seeds

3 large dates

1 teaspoon of coconut oil

approx. 30 ml of vegetable milk

15g raisins

10g chia seeds

10g pumpkin seeds

1/3 teaspoon of cinnamon

pinch of salt

1/3 teaspoon of baking soda

Instructions:

Mix the oats and sunflower seeds in a blender. Put into a bowl, and mix dates with coconut oil and milk in blender. Then mix everything with the other ingredients.

Put cookies with a spoon on a parchment paper. Bake for about 15 minutes at 180 Celsius degrees. Store in a refrigerator.

 



3 thoughts on “Śniadaniowe ciasteczka owsiane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*