Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą

Wspaniałe Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą nie pozwalają długo leżeć w łóżku! Aż chce się wstawać 🙂

Śniadania, które mogę przygotować dzień wcześniej, a rano po prostu je odgrzać są wybawieniem. Wystarczy chwila i śniadanie gotowe. Te quesadillas właśnie do takich należą i mogą uratować każdego kto rano śpieszy się do pracy. Dzięki temu nie ma wymówki, że nie lubimy rano stać w kuchni, a zdrowe śniadanie od razu trafia na nasz talerz.

Odkąd przygotowuję większość śniadań z wyprzedzeniem (prócz tych weekendowych) to moje poranki stały się o wiele mniej problematyczne. Cieszę się, że mogę zjeść syto i zdrowo. Daje siłę na początek dnia i na dużo dłużej. Nie podjadam później i spokojnie jestem w stanie wytrwać do drugiego śniadania, a w wyjątkowych przypadkach nawet dłużej.

sniadaniowe-quesadillas

Dla wielu osób, którym ciężko jest się zmotywować do przygotowywania wieczorem posiłków, powiem tak: potraktujcie to jako część odpoczynku, na luzie, z muzyką w tle i powoli 😉 Z czasem jest to zupełnie nie męczące i staje się rutynowym zajęciem jak umycie zębów 😀

sniadaniowe-quesadillas

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na śniadanie to kliknijcie tutaj -> klik!

Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

oliwa do smażenia

brokuł 1/2 sztuki

jajka 2 sztuki

sól i pieprz do smaku

ricotta 115g

tortille (4 sztuki) gotowe lub wg przepisu:

mąka pszenna 85g

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

woda 65ml

masło do smażenia

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowani tortilli (jeżeli używamy gotowych to możemy pominąć ten etap). Składniki na tortille mieszamy i zagniatamy ciasto, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki aż będzie elastyczne i nadające się do rozwałkowania.

Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy.

Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy ricottą, po czym wykładamy brokuły (drobno pokrojone po ostudzeniu) i jajka. Przykrywamy całość drugim plackiem i kroimy na 4 części.

Zapisz



>
Facebook