Śniadaniowe Zdrowe Ciasteczka z Truskawkami

Przyznam się, że wiele razu zabieram do pracy ciasteczka. I nie są to ciasteczka kupne, ani wypełnione cukrem, ale zdrowe i pełne składników odżywczych.

I takie właśnie ciasteczka są idealne na śniadanie. W tedy dzień można zacząć z uśmiechem.

śniadaniowe zdrowe ciasteczka

Ciasteczka bez cukru, wegańskie, a dla osób które nie tolerują glutenu również znajdzie się rozwiązanie (wystarczy użyć bezglutenowych płatków). Brzmi jak nie możliwe? A jednak! I do tego bardzo dobre 🙂

Znajdziecie w nich  truskawki, płatki owsiane, chia, siemię lniane, orzechy włoskie i jeżeli macie ochotę (a ja sobie nie odmówię) gorzką czekoladę.

śniadaniowe zdrowe ciasteczka3

Czy czekolada jest zdrowa? Wszystko zależy od tego jaką czekoladę używamy. Gorzka czekolada o zawartości minimum 75% kakao wpływa na nas bardzo pozytywnie (oczywiście w rozsądnej ilości).

Wszystko sprowadza się więc do czytania składów! Czytajcie etykiety produktów, które kupujecie. Zwłaszcza pod kątem nadmiernej ilości cukru (w tym syropu glukozo-fruktozowego).

Doskonale rozumiem, że dla niektórych osób czekolada o zawartości 85% kakao jest już zbyt cierpka. Ja jednak zachęcam. Można się przyzwyczaić, zwłaszcza jeżeli nie jemy jej samej, ale właśnie w obecności dodatków. Im więcej kakao tym mniej cukru (zazwyczaj).

śniadaniowe zdrowe ciasteczka z truskawkami

Te ciasteczka to moim zdaniem coś pomiędzy owsianym batonikiem a truskawkowymi muffinkami. Mi taki smak zdecydowanie odpowiada 😀

Ciasteczka dobrze jest przechowywać początkowo w temperaturze pokojowej (pierwszego dnia), a następnie w lodówce do 3 dni. Nadają się znakomicie na śniadanie i do pracy.

ŚNIADANIOWE ZDROWE CIASTECZKA Z TRUSKAWKAMI

ilość: 4 porcje (12 ciasteczek)

Składniki:

olej kokosowy 15g

ksylitol 3 łyżki

banan 2 sztuki

ekstrakt waniliowy parę kropel

ekstrakt migdałowy parę kropel

siemię lniane 1 łyżka

zmielone migdały 25g

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

cynamon 1/3 łyżeczki

płatki owsiane lub bezglutenowe zmielone 150g

chia 1 łyżeczka

truskawki 30g

orzechy włoskie 10g

gorzka czekolada (jeżeli chcecie) 25g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Banana blendujemy na puree i dodajemy do niego resztę skłaników (na końcu pokrojone truskawki i kawałki czekolady).

Formujemy ciasteczka i kładziemy na papierze pergaminowym. Pieczemy około 15 minut.