Śniadaniowy Naleśnik na „grubym cieście”

Bardzo prosty w przygotowaniu Śniadaniowy Naleśnik na „grubym cieście”, który doskonale Was nasyci i doda energii na początek dnia.

Uwielbiam śniadania, a zwłaszcza te weekendowe, leniwe. Takie, po których nie trzeba się malować, ubierać i biec na autobus. Wystarczy wygodna piżama, powolne pichcenie w kuchni i wspólne śniadanie w salonie. Za to lubię wolne dni. Można leżeć i pachnieć jak to mówią 😀

śniadaniowe naleśniki

Czasem jednak budzę się od razu głodna i nawet w weekend mam ochotę na szybkie i proste śniadanie.

Dzisiaj właśnie taka szybka, a jednocześnie bardzo smaczna propozycja. Śniadaniowy Naleśnik na „grubym cieście”. Na pewno większość z Was zna naleśniki w postaci lekkich, cieniutkich placuszków. Jeżeli jednak męczy nas głód i brak czasu to czemu zamiast paru naleśników, nie zrobić jednego grubszego? To banalnie proste i szybkie rozwiązanie. Wystarczy połączyć mąkę, mleko lub wodę oraz oliwę, aby uzyskać ciasto, które doskonale spełni swoje zadanie. Można do masy dodać opcjonalnie jajko (ale w tedy należy zmniejszyć odpowiednio ilość wody lub mleka). Później wystarczy 5-6 minut i placek gotowy.

śniadaniowe naleśniki

Ponieważ to propozycja na wytrawne śniadanie, to placek podałam z serem mozzarella, podsmażoną cebulką, papryką oraz sadzonym jajkiem. Ale oczywiście można placek zjeść na inne sposoby. Jeżeli jesteście weganami to na pewno doskonale się sprawdzi z tofu.

śniadaniowe naleśniki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na śniadanie to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Śniadaniowy Naleśnik na „grubym cieście”

2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

Składniki:

mąka 110g

woda 210ml (lub mleko)

oliwa 20g

papryka 1/4 sztuki

cebula 1 sztuka

jajka sadzone 2 sztuki

mozzarella 30g

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z wodą i oliwą. Możemy wodę zastąpić mlekiem lub jajkiem i mniejszą ilością wody. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut i smażymy na małej ilości oliwy przez około 5-6 minut.

Na oliwie podsmażamy cebulę i paprykę. Placek podajemy z mozzarellą, warzywami i sadzonymi jajkami.

Zapisz

Zapisz



  • Martyna Jacko

    Bardzo smaczny pomysł! Przyrządzę sobie taki jutro 🙂

    • Cieszę się, że przypadł Ci do gustu 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  • „leżeć i pachnieć” zdecydowanie najlepsze słowa w tym wpisie zaraz po tym apetycznym naleśniku 😛

  • Ewa W

    no no,takie śniadanka to ja lubię 🙂