Soczewica po tajsku z kremowym ryżem

Smutno mi, że lato już prawie się skończyło🌄, ale z drugiej strony lubię obserwować jak zmieniają się pory roku🍂 Te wakacje minęły mi zaskakująco szybko🙄! Niemal przeleciało między palcami, chociaż wygenerowało wiele wspaniałych wspomnień😍

W chłodniejszych dniach lubię, kiedy w zimny wieczór można się rozgrzać ciepłym, sycącym posiłkiem🍛Indyjskie smaki rozgrzewają najlepiej i zawsze poprawiają mi nastrój. Poza tym smakuje chyba każdemu💚

Jeśli powoli szukacie posiłków na chłodniejsze dni to koniecznie musicie spróbować 😉

Soczewica po tajsku z kremowym ryżem

Soczewica po tajsku z kremowym ryżem

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+30 minut gotowania)

koszt: ok. 3,90 zł za porcję

Składniki:

1 cebula
1 marchew
1/4 papryki
1 ząbek czosnku
40 g soczewicy
120 g kukurydzy
50 g groszku konserwowego albo fasolki szparagowej
35 g koncentratu pomidorowego
25 g sosu sojowego
10 g syropu
1 łyżeczka mąki
1 łyżka oleju do smażenia
duży plaster imbiru
pasta chili do smaku
1 łyżeczka bazylii
ryż:
140 g ryżu
125 g mleczka kokosowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka sezamu
sól do smaku

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy marchew, paprykę, czosnek i soczewicę. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut.

Na koniec dodajemy pozostałe składniki. W międzyczasie gotujemy do miękkości ryż, który następnie mieszamy z mleczkiem, oliwą, sezamem i solą.

Podajemy z warzywami.

Thai lentil with creamy sauce

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+30 minutes of cooking)

Ingredients:

1 onion
1 carrot
1/4 red bell pepper
1 clove of garlic
40 g lentils
120 g canned corn
50 g canned peas or string beans
35 g tomato paste
25 g soy sauce
10 g maple syrup
1 teaspoon flour
1 tablespoon of frying oil
a large slice of ginger
chili paste to taste
1 teaspoon basil
rice:
140 g rice
125 g full fat coconut milk
1 tablespoon of oil
1 teaspoon sesame
salt to taste

Instructions:

Fry the onion with oil. Then add carrots, peppers, garlic and lentils. Fry for a while, then pour water and cook for about 20 minutes.

Finally, add the remaining ingredients. In the meantime, cook rice and then mixed with milk, oil, sesame and salt.

Serve with vegetables.

 



>
Facebook