Soczewicowa Potrawka

Soczewicowa Potrawka to bardzo lekkie i zdrowe danie. Pełne białka, błonnika. Podana z ryżem stanowi doskonały wegański obiad bez glutenu.

Staram się, aby na moim blogu można było znaleźć zdrowe pomysły na posiłki na każdy dzień, porę roku i okazję. Takie, które nie wystraszą nikogo wyszukanymi składnikami lub ceną. Takie, które sama jem na co dzień i z których jestem zadowolona. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na Soczewicową Potrawkę.

soczewicowa potrawka

To danie zdecydowanie dla każdego kto lubi lekkie i proste potrawy. Dla każdego kto lubi indyjskie, aromatyczne przyprawy. Można je modyfikować i zrobić z dodatkiem piersi z kurczaka lub tofu. Potrawka jest na bazie długo gotowanej, zmiksowanej soczewicy. Dlatego dla osób, które niezbyt przepadają za soczewicą może to być ciekawy sposób do wprowadzenia jej do swojej diety, bo jest ona tutaj mało wyczuwalna. Stanowi jednak nadal cenne źródło białka i innych substancji odżywczych, które po prostu warto sobie dać 😉 Dodatek kurkumy i kminku doskonale wpływa na trawienie i powoduje, że obiad jest jeszcze bardziej lekkostrawny.

soczewicowa potrawka

Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis 😉 Jeżeli szukacie innych pomysłów na użycie soczewicy w kuchni to kliknijcie tutaj! -> klik! 😉

Soczewicowa Potrawka

2 porcje (1 porcja to ok. 350 kcal)

Składniki:

soczewica 60g

duży pomidor 1 sztuka

kurkuma 1/2 łyżeczki

chili wg uznania

sól do smaku

cebula 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

kminek 1/2 łyżeczki

imbir 1/3 łyżeczki

kolendra

olej do smażenia

ryż do podania 100g

jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Następnie ją odcedzamy i zalewamy w garnuszku wodą lub bulionem (ok. 250ml) i blendujemy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, kurkumę, chili, sól i gotujemy ok. 30 minut.

W tym czasie podsmażamy na oleju posiekaną cebulę i czosnek z przyprawami, po czy przenosimy warzywa do soczewicy i gotujemy dalej (tyle czasu ile zostało jeszcze od początku gotowania potrawki.

Nastawiamy również ryż. Gotową potrawkę podajemy z ryżem i jogurtem naturalnym.

Zapisz

Zapisz



>
Facebook