Sos truskawkowy do dań wytrawnych

Sezon na truskawki uważam za otwarty🍓😍 Kto czekał? 🙋‍ Ja uwielbiam truskawki zarówno w daniach słodkich jak i słonych, dlatego dzisiaj przychodzę z przepisem na truskawkowy wytrawny sos/krem, który świetnie się sprawdzi jako dodatek do makaronu, zapiekanki, burgera czy pizzy albo sałatki. Do tego orzeszki pinii i sos balsamiczny. Pycha! 👌

Sos truskawkowy do dań wytrawnych

Sos truskawkowy do dań wytrawnych

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 7 zł

Składniki:

ok. 200 g truskawek
35 g nasion słonecznika
20 g syropu klonowego
1 łyżka oliwy
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól i chili do smaku
sos balsamiczny i 20 g orzeszków pini do podania

Wykonanie:

Składniki na sos blendujemy na gładką masę. Podajemy z orzeszkami pini i octem balsamicznym. 

Sos doskonale pasuje do sałatek, pizzy, burgerów czy makaronu.

Strawberry sauce for savory dishes

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

approx. 200 g strawberries
35 g sunflower seeds
20 g maple syrup
1 tablespoon of oil
juice of 1/2 a lemon
2 tablespoons of yeast flakes (optional)
salt and chili to taste
balsamic sauce and 20 g pine nuts to serve

Instructions:

Blend the ingredients for the sauce until smooth. Serve with pine nuts and balsamic vinegar.

The sauce goes perfectly with salads, pizza, burgers or pasta.