Spaghetti z Dyniowym Sosem i Szpinakiem

Spaghetti z Dyniowym Sosem i Szpinakiem – prosty pomysł na jesienny obiad!

Ostatnio w mojej kuchni jest na prawdę jesiennie. Pełną parą! Dynia, jabłka, cukinia… nie ma końca 🙂 Tak jak i jesieni nie ma końca. Staram się nią cieszyć jak mogę, bo dlaczego nie? Wolę już taką pogodę niż -20 stopni na termometrze. Cieszmy się więc tym co natura daje.

spaghetti-z-dyniowym-sosem

Ciemno robi się bardzo szybko i energia również ucieka równie szybko. Kiedy po pracy wracam do domu, to obiady makaronowe (na szybko) sprawdzają się zdecydowanie najlepiej. To nie tylko smaczne, aromatyczne dania, ale również wyjątkowo proste. Spaghetti z dyniowym sosem przygotowuje się bardzo szybko i smakuje idealnie! Zwłaszcza jesiennym popołudniem.

spaghetti-z-dyniowym-sosem2

Moim zdaniem sos do spaghetti powinien być zrobiony z małej ilości składników, ale jednocześnie tak doprawiony, aby zapewnić jego głębię smaku. Minimalizm popłaca!

spaghetti-z-dyniowym-sosem3

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na spaghetti to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Spaghetti z Dyniowym Sosem i Szpinakiem

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

makaron spaghetti 150g

dyniowe pure 180g

pomidory krojone 1 puszka

oliwa 1 łyżka

czosnek 1 ząbek

sól i pieprz do smaku

zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki

oregano 1/2 łyżeczki

chili wg uznania

oliwa do smażenia

ser cheddar (opcjonalnie) ok. 15g

migdały ok. 15g

szpinak ok. 125g

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto na początek usmażyć szpinak (do momentu całkowitego wyparowania wody). Zdejmujemy go w tedy z patelni, a na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek.

Po ok. 1 minucie dodajemy pomidory, oliwę i przyprawy. Gotujemy ok. 2 minut i dodajemy pure. Spaghetti podajemy z sosem, szpinakiem, migdałami i serem.

Zapisz



  • Pycha i migdały do pochrupania super tutaj pasują 😀

    • Lubię takie różne połączenia tekstur w daniach 😀

  • Magdalena Baran

    olejny super pomysł na makaron! skąd ty to kobitko bierzesz? wymyślasz każdy przepis? idealnie trafiasz w to co akurat mam w lodówce:) puree z dyni mam i szpinak też zawsze obecny:) pamiętam też o dwóch Twoich ostatnich carbonarach! miałam robić w weekend ale wpadły strączki więc nadchodzący tydzień będzie bardzo makaronowy:)

    • Dziękuję! 🙂 Uwielbiam przeglądać zagraniczne przepisy na makarony (i nie tylko), a później dokładam to co lubię najbardziej lub mam w lodówce i jakoś leci 😀

  • Jestem chyba jedyną nie-dyniową osobą na świecie. Fuj-fuj :C

    • Moja Mama też nie przepada, chociaż ostatnio posmakowała jej bardzo zupa krem z dyni 😀

  • Zapomiałam, żeby nie zaglądać na Twojego bloga z rana, bo apetyt na cały dzień potem mam 😉

    • Dziękuję 😀 Cieszę się, że jest apetycznie 😉

  • Przepiękne kolory ! Od razu mi się poprawia humor, gdy widzę tak pięknie podane, barwne danie 🙂

    • Dziękuję bardzo 🙂

  • Bardzo lubię makarony z dynią. Ja robię takie z dodatkiem pomidorów suszonych, sporej ilości świeżego szpinaku i z fetą. Polecam gorąco! 🙂

    • Mmm brzmi bardzo apetycznie 🙂

  • Fantastyczne danie! Rzeczywiście szybkie, pod warunkiem, że miałabym już pure z dyni. Używasz jakiegoś gotowego czy gotujesz lub pieczesz dynię poprzedniego dnia?

    • Dziękuję bardzo 😉
      Podczas sezonu dyniowego kupuję większe ilości dyni i piekę (ok. 1 godzinę w 200 stopniach), a następnie mrożę w kawałkach. Po rozmrożeniu smakuje jak świeża 🙂