Spaghetti z Kremowym Sosem Grzybowo-Ziołowym

Spaghetti z Kremowym Sosem Grzybowo-Ziołowym to zdecydowanie propozycja na idealny, pyszny, zabiegany obiad, który  przygotujemy w niecałe 20 minut. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam aromatyczne dania, których każdy kęs jest niesłychaną przyjemnością dla podniebienia. Tak jest właśnie w przypadku tego spaghetti z kremowym sosem, serem cheddar i wspaniałym, ziołowym akcentem. Taki pyszny obiad to wspaniały sposób na udane popołudnie 🙂

spaghetti z kremowym sosem

Uwielbiam sosy grzybowe, zwłaszcza na bazie pieczarek, bo są łatwo dostępne, tanie i smakują znakomicie. W tym przepisie odnajdują się doskonale.

Jak wiecie grzyby są również zdrowym dodatkiem (na przekór wielu opiniom, które nie są jednak prawdziwe). Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu przynajmniej od czasu do czasu.

Sos w tym przepisie jest bardzo kremowy, ale w cale nie kaloryczny, bo zrobiony na bazie mleka z niewielkim dodatkiem niesłodzonego mleka zagęszczonego. Dlatego też jest lekki i delikatny. Ale nie dajcie się zwieść, bo i tak smakuje obłędnie. Zwłaszcza dzięki dodatkowi startego sera cheddar (mojego ulubionego <3).

spaghetti z kremowym sosem

Aby podkręcić w ciekawy sposób smak całej potrawy użyłam świeżych liści szałwii, bazylii, ale również wysuszonego tymianku. Nie muszę mówić jak cudowny aromat nadały daniu.

DSCN6393

Taki obiad (lub kolacja) jest doskonałym wyborem, kiedy spodziewamy się dużej ilości osób przy stole, bo można go zrobić łatwo i szybko w większej ilości. Taki posiłek w gronie najbliższych smakuje najlepiej!

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną wrażeniami! Jeżeli szukacie innych przepisów na spaghetti to kliknijcie tutaj! -> klik! 😉

Spaghetti z Kremowym Sosem Grzybowo-Ziołowym

2 porcje (1 porcja to około 400kcal)

Składniki:

mleko 340ml

pieczarki ok. 250g

makaron spaghetti 100g

mleko zagęszczone 60g

ser cheddar ok. 75g (w tym ok. 25g do sosu)

cebula 1 sztuka

mąka pszenna 1 łyżeczka

oliwa do smażenia

masło do smażenia

świeże liście szałwii i bazylii

suszony tymianek

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na maśle podsmażamy pieczarki (do momentu aż wyparuje z nich większość wody). Po tym czasie polewamy je odrobiną oliwy i dorzucamy posiekaną cebulę.

Całość smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zalewamy mlekiem (mleko w temperaturze pokojowej mieszamy wcześniej z mlekiem zagęszczonym). Teraz czas na zredukowanie sosu, czyli gotujemy go intensywnie (powinien bulgotać i mocno parować), mieszając aż stanie się mało wodnisty.

W tedy przyprawiamy danie i dodajemy mąkę oraz starty ser. Mieszamy i obserwujemy sos. Powinien on być kremowy, ale nie zbyt gęsty. Kiedy jest gotowy podajemy z makaronem i startym serem.

 

 

 

Zapisz

Zapisz



  • Bardzo pyszna wersja białego sosu i pieczarek. Chętnie bym zjadła na obiad!

    • Właśnie taki uwielbiam <3 Doskonale nadaje się do zrobienia, gdy jest mało czasu na obiad 😉

  • Magdalena Baran

    już wieki nie robiłam makaronu z grzybami, zawsze z mięsem lub tuńczykiem. ale po cichu liczę że trochę grzybów nam wpadnie i zjem taki makaron z kozakami i prawdziwkami a nie pieczarkami-te zostawiam sobie na zimę:)

    • Zdecydowanie! Udanego grzybobrania 😀

  • Ostatnio w ciągu dwóch tygodni miałyśmy już trzy razy spaghetti co na nas jest już dużą ilością 😛 Ale najlepsze jest to, że Twoje danie nadal byśmy zjadły z ochotą 😀

    • O to najlepszy komplement dla mojego dania 😀

  • Oj kusisz, kusisz. Wiesz,że lubię makaron. 🙂 Wspaniałe danie 🙂 Pozdrawiam.

    • Takimi daniami warto kusić 😉
      Pozdrawiam serdecznie 😉

  • Pyszne są takie kremowe sosy do makaronu – wolę chyba takie nawet bardziej, niż klasyczne pomidorowe. Mój P. zawsze się chwyta za głowę, jak mu to mówię, ponieważ uważa, że jedyny słuszny sos do spaghetti to pomidorowy, a mięso musi być mielone (koniecznie!). W ogóle, to on uważa, że jedynym słusznym kształtem makaronu jest właśnie spaghetti. Więc jestem skazana na te pomidory, choć sama wolałabym coś takiego, co zaprezentowałaś powyżej 🙂

    • Mam tak samo! Kremowe uwielbiam ponad wszystko 😀 Mój Mąż na szczęście nie obstaje za pomidorowymi ani za kształtem makaronu, więc mam wolną amerykankę 😀 Ale takiego pomidorowego już dawno nie jadłam, aż mam smaka teraz 😉

  • Fabryka Pomysłów

    makaron z grzybami – pychota! 🙂

  • Ada

    Danie wygląda naprawdę bardzo apetycznie i na pewno smakuje wybornie! Staram się unikać mleka, bo mój organizm źle na nie reaguje, ale dla takiego dania warto przekroczyć granicę 😉

    • Zawsze można zastąpić mlekiem bez laktozy 😉 Ja mleka nez laktozy używam do kawy, w wypiekach i innych daniach zostawiłam te zwykłe, ale jakoś nie odczuwam po nich jakiś problemów.

  • Uwielbiam dania makaronowe! Jeszcze urozmaicone taki sosem – palce lizać! 🙂

    • Najlepsze <3 😀

  • Uwielbiam spaghetti na wszelkie sposoby 🙂

    • To tak jak ja, mogłabym jeść codziennie na obiad 😀

  • Ola

    Uwielbiam makaron z sosem pieczarkowym. Albo kopytka 🙂 Nie wpadłam na dodatek mleka zagęszczonego!

    • Kiedyś natrafiłam na dodatek mleka zagęszczonego i odkąd odkryłam, że doskonale się sprawdza jako zdrowsza alternatywa dla wysokoprocentowej śmietanki to zawsze go używam 😉