Spaghetti z Kremowym Sosem Grzybowo-Ziołowym

Spaghetti z Kremowym Sosem Grzybowo-Ziołowym to zdecydowanie propozycja na idealny, pyszny, zabiegany obiad, który  przygotujemy w niecałe 20 minut. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam aromatyczne dania, których każdy kęs jest niesłychaną przyjemnością dla podniebienia. Tak jest właśnie w przypadku tego spaghetti z kremowym sosem, serem cheddar i wspaniałym, ziołowym akcentem. Taki pyszny obiad to wspaniały sposób na udane popołudnie 🙂

spaghetti z kremowym sosem

Uwielbiam sosy grzybowe, zwłaszcza na bazie pieczarek, bo są łatwo dostępne, tanie i smakują znakomicie. W tym przepisie odnajdują się doskonale.

Jak wiecie grzyby są również zdrowym dodatkiem (na przekór wielu opiniom, które nie są jednak prawdziwe). Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu przynajmniej od czasu do czasu.

Sos w tym przepisie jest bardzo kremowy, ale w cale nie kaloryczny, bo zrobiony na bazie mleka z niewielkim dodatkiem niesłodzonego mleka zagęszczonego. Dlatego też jest lekki i delikatny. Ale nie dajcie się zwieść, bo i tak smakuje obłędnie. Zwłaszcza dzięki dodatkowi startego sera cheddar (mojego ulubionego <3).

spaghetti z kremowym sosem

Aby podkręcić w ciekawy sposób smak całej potrawy użyłam świeżych liści szałwii, bazylii, ale również wysuszonego tymianku. Nie muszę mówić jak cudowny aromat nadały daniu.

DSCN6393

Taki obiad (lub kolacja) jest doskonałym wyborem, kiedy spodziewamy się dużej ilości osób przy stole, bo można go zrobić łatwo i szybko w większej ilości. Taki posiłek w gronie najbliższych smakuje najlepiej!

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną wrażeniami! Jeżeli szukacie innych przepisów na spaghetti to kliknijcie tutaj! -> klik! 😉

Spaghetti z Kremowym Sosem Grzybowo-Ziołowym

2 porcje (1 porcja to około 400kcal)

Składniki:

mleko 340ml

pieczarki ok. 250g

makaron spaghetti 100g

mleko zagęszczone 60g

ser cheddar ok. 75g (w tym ok. 25g do sosu)

cebula 1 sztuka

mąka pszenna 1 łyżeczka

oliwa do smażenia

masło do smażenia

świeże liście szałwii i bazylii

suszony tymianek

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na maśle podsmażamy pieczarki (do momentu aż wyparuje z nich większość wody). Po tym czasie polewamy je odrobiną oliwy i dorzucamy posiekaną cebulę.

Całość smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zalewamy mlekiem (mleko w temperaturze pokojowej mieszamy wcześniej z mlekiem zagęszczonym). Teraz czas na zredukowanie sosu, czyli gotujemy go intensywnie (powinien bulgotać i mocno parować), mieszając aż stanie się mało wodnisty.

W tedy przyprawiamy danie i dodajemy mąkę oraz starty ser. Mieszamy i obserwujemy sos. Powinien on być kremowy, ale nie zbyt gęsty. Kiedy jest gotowy podajemy z makaronem i startym serem.

 

 

 

Zapisz

Zapisz



20 thoughts on “Spaghetti z Kremowym Sosem Grzybowo-Ziołowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*