Spaghetti z Sosem Pomidorowym

Szybki sos pomidorowy, do tego makaron spaghetti, obiad gotowy i to aromatyczny, o smaku czosnku i bazylii!

Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, a sosy pomidorowe należą do jednych z moich ulubionych. Spaghetti najlepiej smakuje z domowym sosem! Nie wiem czy kupienie gotowego sosu ze słoika czy (sic!) z proszku, to pójście na skróty, przecież zrobienie domowego sosu (bez nadmiernej ilości soli i ulepszaczy) zajmuje dosłownie chwilę i nie ma w w tym nic skomplikowanego. A smak i aromat jest nie do zastąpienia. Jak tylko w pełni zawita sezon na pomidory warto wykorzystać te świeże i przygotować z nich sos, w tedy jest jeszcze pyszniej.

spaghetti z sosem

Może kiedyś uda mi się wyhodować na balkonie własne pomidory, ale póki co nie mam ręki nawet do pielęgnowania bazylii, więc pewnie do tego jeszcze długa droga. Ale w tedy na pewno zrobię z nich sos pomidorowy do spaghetti.

Nie potrzeba wielu składników i czasu, aby nasz sos pomidorowy był pyszny.

spaghetti z sosem pomidorowym

SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM

ilość: 2 porcje

Składniki:

oliwa 2 łyżki

czosnek 3 ząbki

puszka pomidorów (lub 3 świeże pomidory)

przecier pomidorowy 50g

cukier 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

bazylia

ser cheddar 40g

makaron spaghetti 210g

Wykonanie:

W garnuszku podsmażamy na oliwie posiekany drobno czosnek. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy pomidory i przecier. Nastawiamy makaron i przyprawiamy sos cukrem, solą i świeżą bazylią.

Sos gotujemy tak długo jak makaron. Podajemy posypany serem cheddar i z listkami bazylii.

 

Zapisz



7 thoughts on “Spaghetti z Sosem Pomidorowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*