Spaghetti z Szpinakowym Pesto, Cukinią, Pomidorkami i Mozzarellą

Spaghetti ze Szpinakowym Pesto domowej roboty, cukinią, świeżymi pomidorkami i mozzarellą. Podane z chrupiącymi orzechami włoskimi. Zdrowy i pyszny obiad!

Fanów makaronowych pyszności myślę, że tutaj nie brakuje! A kiedy do tego jest zdrowo, smacznie, świeżo i szybko to satysfakcja gwarantowana.

Dania makaronowe są u mnie w czołówce najpyszniejszych dań. Są niesamowicie genialne w swojej prostocie! Nie wyobrażam sobie bez nich życia. Oczywiście najbardziej lubię makaron al dente, z pesto lub kremowym sosem. Nie mam preferencji co do rodzaju makaronu. Jak dla mnie każdy z nich ma w sobie to coś 😉

spaghetti z szpinakowym pesto

Ten przepis to kolejny sposób na wykorzystanie cukinii, którą uwielbiam! Cukinia w spaghetti ze szpinakowym pesto smakuje rewelacyjnie. Jeżeli tak jak ja lubicie cukinię i lubicie makaron, to wiecie o czym mówię.

Jak widzicie makaron jest tu jedynie dodatkiem do całości. Warzywa grają w tym daniu pierwsze skrzypce. Smakują znakomicie i dają uczucie sytości. Danie jest bardzo lekkie i orzeźwiające.

spaghetti z szpinakowym pesto

Pesto uwielbiam i makaron w jego towarzystwie zawsze smakuje dla mnie lepiej. W tym przypadku pesto nawet dominuje nad makaronem, ale nie ma ono przytłaczającego smaku, dlatego sprawdza się znakomicie. Zrobiłam je ze szpinaku i orzechów włoskich. Oczywiście pesto można również przygotować z na bazie bazylii, natki pietruszki lub kolendry.

spaghetti z szpinakowym pesto

Pomidorki, mozzarella i orzechy to apetyczne składniki nie tylko doskonałe dodatki smakowe, ale również cieszące oko. Takie właśnie zdrowe, szybkie i smaczne obiadki lubię. Nic więcej nie potrzeba w ciepły, słoneczny dzień!

Jeśli szukasz innych pomysłów na cukinię to kliknij tutaj -> klik! 😉

Spaghetti z Szpinakowym Pesto, Cukinią, Pomidorkami i Mozzarellą

2 porcje (1 porcja to około 400kcal)

Składniki:

pesto:

szpinak świeży 125g

oliwa 15g

orzechy włoskie 10g

ser cheddar ok. 10g

czosnek 1 ząbek

sok z cytryny 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

mini mozzarella 60g

makaron spaghetti 50g

orzechy włoskie 25g

pomidorki koktajlowe ok. 12 sztuk

cukinia 1 sztuka

oliwa do smażenia

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy plastry cukinii. Szpinak miksujemy razem z pozostałymi składnikami na pesto.

Makaron mieszamy z pesto, podajemy z cukinią, pomidorkami, mozzarellą i orzechami.

 

 

Zapisz

Zapisz