Spanakopita, czyli feta i szpinak w cieście

Feta i szpinak zamknięte w kruchym, delikatnym cieście – spanakopita!

Grecka potrawa, a raczej moja zdrowsza wersja tego dania. W oryginale użyte jest charakterystyczne dla krajów śródziemnomorskich ciasto fyllo, w którym jest duuużo oliwy. Ja ZNACZNIE zmniejszyłam jej ilość, co nie znaczy że danie smakuje gorzej! Powiem tyle; jak dla mnie to był obiad przepyszny, znakomity i szkoda, że akurat robiłam go tylko dla siebie, bo mój luby wyjechał w byznesach ;( Jestem zdecydowanie zadowolona z jego wykonania i na prawdę polecam.

spanakopita

Można je zrobić z wyprzedzeniem, a tylko podgrzać przed podaniem, co jest dużą zaletą, jeżeli przygotowujemy posiłki dzień wcześniej.

Uwielbiam grecką kuchnię, chyba dlatego że jest jak dla mnie zawsze świeża i ciekawa w smaku. A jak jest z Waszym podejściem do tamtejszej kuchni?

Spanakopita, czyli feta i szpinak w cieście

1 porcja (400 kcal)

czas przygotowanie to ok. 1 h

koszt to ok. 5.20 zł

Składniki:

mąka pszenna 50 g

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

szczypta soli

jajka 2 sztuki

szpinak świeży 125 g

cebula biała 1 sztuka

masło klarowane do smażenia

pieprz do smaku

ser feta 50 g

szczypta suszonej mięty

oliwa do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z oliwą, solą i 1 jajkiem. Ciasto może być zbyt rzadkie, więc dodajemy tyle dodatkowej mąki, aby ciasto móc zagnieść ręką.

Ciasto wkładamy do woreczka foliowego.Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Po 3 minutach dodajemy umyty szpinak. Smażymy całość do momentu, aż woda wyparuje.

W miseczce roztrzepujemy jajko. Dodajemy do niego pokrojoną fetę, sól, pieprz i miętę. Do jajka dodajemy szpinak. Z woreczka wyjmujemy ciasto, dzielimy na pół i rozwałkowujemy obie części do wielkości foremki (ja użyłam 16 cm średnicy).

Jedną połowę ciasta wkładamy do foremki i wykładamy na nie farsz. Na całość wykładamy drugą część ciasta, które smarujemy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach.



  • Połączenie szpinaku i fety bardzo lubię, a w takiej zapiekance musi smakować jeszcze lepiej 🙂

  • Smakowite, niestety u nas w domu tylko ja lubię szpinak 🙂

  • Więcej dla Ciebie 🙂 Ja również uwielbiam szpinak połączony z fetą coś pysznego 🙂

  • Prezentuje się swojsko i smakowicie 🙂

  • No to masz przynajmniej powód aby to danie powtórzyć jak Twój ukochany wróci 😀

  • Fabryka Pomysłów

    zdecydowanie moje smaki! 🙂