Sposób na pora – Zapiekanka porowo-jaglana

Nie ukrywam, że w mojej kuchni pory pojawiają się rzadko, bo zdecydowanie bardziej lubię cebulę. Jednakże od czasu do czasu i na nie znajdzie się miejsce. Z kaszą jaglaną mam podobnie, więc połączenie tych dwóch składników to było dla mnie nie lada wyzwanie. Jak się jednak okazało nie było się czegoś bać. Zapiekanka porowo-jaglana ma ciekawy smak i idealnie pasuje na lekki obiad.

Delikatne pory, aromatyczna kasza jaglana – świetne połączenie smaków i faktur.

Zapiekanka porowo-jaglana

Jeżeli nie wicie co zrobić z porami to zdecydowanie polecam Wam to danie!

Zapiekanka porowo-jaglana

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut

koszt: ok. 4,30 zł za 1 porcję

Składniki:

kasza jaglana 340g

4 duże pory

125ml mleka roślinnego

olej roślinny 2 łyżki

syrop klonowy lub miód 1 łyżka

sok z 1/2 cytryny

płatki drożdżowe 10g

natka pietruszki 1 pęczek

tymianek 1/3 łyżeczki

chili 2 szczypty

gałka muszkatołowa 2 szczypty

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy 3-krotnie wodą, a następnie gotujemy 10 minut. Pory (bez zielonej części) gotujemy ok. 20 minut w bulionie lub wodzie.

Kaszę jaglaną mieszamy z pozostałymi składnikami. Nastawiamy piekarnik na 185 stopni. Część kaszy wykładamy do naczynia, następnie wykładamy pory przecięte na pół i pozostałą kaszę.

Pieczemy ok. 20 minut.

Millet-Leek Casserole

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 45 minutes

Ingredients:

kasza jaglana 340g

4 big leeks

125ml vegetable milk

vegetable oil 2 tbsp

maple syrup or honey 1 tbsp

juice from 1/2 lemon

inactive yeasts 10g

parsley 1 bunch

thyme 1/3 teaspoon

chili 2 pinches

nutmeg 2 pinches

salt and pepper to taste

Instructions:

Pour the millet 3 times with water, then boil for 10 minutes. Leeks (without green portion) cook for about 20 minutes in broth or water.

Mix the millet with the other ingredients. Set the oven on 185 Celsius degrees. Place a portion of the millet in a baking dish, then put the leeks (cut in halfs) and the remaining millet.

Cook for about 20 minutes.

 



  • Jeszcze do tego syrop klonowy i gałka muszkatołowa. To naprawdę ciekawie musi smakować 🙂

  • Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam, ale bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, a ta bardzo mnie zaciekawiła, więc chętnie wypróbuję 🙂

  • Ja z kolei wolę pora niż cebulę, więc dla mnie taka zapiekanka to rewelacja! Chętnie kiedyś wypróbuję 🙂

  • Często spotykam w przepisach płatki drożdżowe…Gdzie można je kupić?

    • Ja zamawiam w internecie jak robię jakieś większe zakupy typu nasiona chia czy 100% masło orzechowe 😉