Stir fry z kapustą pekińską

Strir fry z kapustą pekińską to bardzo ciekawa alternatywa dla codziennych obiadów. Zdecydowanie warto wypróbować!

stir fry

Postarałam się (albo i wręcz przeciwnie :D), aby to danie było bardzo proste! Oczywiście jeżeli macie ochotę możecie je znacznie skomplikować i podać z ryżem lub mięsem. Myślę, że ryż się tutaj sprawdzi doskonale. Ja pomyślałam o nim po fakcie i troszkę żałuję. Jeżeli lubicie ostre dania to śmiało dorzućcie ostrą papryczkę dla odrobiny pikanterii. Nie ma co się ograniczać, dorzućcie do potrawy co tylko lubicie najbardziej. To czego zdecydowanie nie warto wyrzucać z tego przepisu to ketchup i szczypiorek. Zdecydowanie orzeźwiają one smak dania, przenosząc je na wyższy level smaku.

Stir fry z kapustą pekińską

2 porcje (1 porcja to ok. 420 kcal)

czas przygotowania to ok. 15 minut

kosz 1 porcji to ok. 4.75 zł

Składniki:

kapusta pekińska 1/2 główki

olej do smażenia

czosnek 1 ząbek

chili do smaku

kminek 1/3 łyżeczki

sól do smaku

pomidory suszone ze słoiczka 80 g

kukurydza konserwowa 165 g

szczypiorek do podania

ketchup ok. 30 g

pieczywo lub ryż do podania

Wykonanie:

Kapustę pekińską siekamy i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju do zmiękczenia. W międzyczasie dodajemy czosnek, przyprawy, pokrojone w paseczki pomidory, kukurydzę.

Całość smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy następnie ketchup, szczypiorek i podajemy z pieczywem lub ryżem.

Zapisz

Zapisz