Suflety ze szczypiorkiem i serem gouda

Suflety mogą się wielu osobom kojarzyć z eleganckim i ciężkim w przygotowaniu daniem, ale nie dajcie się zwieść – to tak na prawdę proste, ale wspaniałe, pulchne, jajeczne babeczki ze szczypiorkiem i serem.

Co to takiego suflet? Myślę, że w Polsce nie jest to popularne danie, ale za to na pewno jest takim we Francji skąd pochodzi. Jest to rodzaj pulchnej babeczki na bazie jajek (przygotowanej na słodko lub na słono), która pięknie rośnie w piekarniku, a opada gdy temperatura spada.

suflety

Co jest podstawą sufletu? Oczywiście jajka! Jajka, jajka i… jeszcze raz jajka. Dodaje się do nich odrobinę mąki, tak aby utrzymały swoją strukturę. Najczęściej w tym celu używa się mąki pszennej, ale ja użyłam w moim przepisie ziemniaczanej (dzięki temu moje suflety są bezglutenowe). Kiedy mamy już podstawę to pora na dodatki i tutaj możemy użyć tego na co mamy najbardziej ochotę. Może to być ser (tak jak w moim przypadku), albo owoce lub czekolada (jeżeli chcemy mieć wersję na słodko).

Wszystko brzmi bardzo prosto, prawda? Ale jak przygotować je tak, by były wyjątkowo pulchne?! Sekret tkwi w jajkach. Podczas przygotowania oddzielamy żółtka od białek i mocno ubijamy. Dzięki temu wprowadzamy do naszej masy dużą ilość powietrza, które później, pod wpływem temperatury pozwala urosnąć suflecikom.

Suflety ze szczypiorkiem i serem gouda

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowanie to ok. 30 minut

kosz to ok. 2.20 zł za porcję

Składniki:

jajka 4 sztuki

szczypiorek 1/2 pęczka

masło 1 łyżeczka (do wysmarowania foremek)

mleko 250 ml

mąka ziemniaczana 40 g

ser gouda 60 g

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili do smaku

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 205 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Żółtka dokładnie miksujemy z mlekiem, mąką, startym serem i przyprawami.

Następnie do żółtek dodajemy delikatnie białka i powoli mieszamy do połączenia (nie miksujemy!). Tak przygotowaną masę wylewamy do foremek.

Wkładamy formę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut.