Super warzywna kanapka

Zwykła kanapka na wyższym levelu! Czyli super warzywna kanapka z grillowaną cukinią, gotowanym buraczkiem i guacamole.

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie czasem dobrze zrobiona kanapka może być obiadem. Za dużo nie trzeba się wysilać, wystarczy parę warzyw, pieczywko i danie gotowe 😀

Super warzywna kanapka

Ta super warzywna kanapka idealnie sprawdza się na szybki obiad. Warzywa, których jest za dużo aby napakować je do kanapki możemy podać w formie sałatki jako dodatek do całości. To bardzo zdrowa wersja. Tym zdrowsza im więcej warzyw!

Wielu osobom wydaje się, że kiedy pracujesz na pełen etat nie da się codziennie jeść innego obiadu i przygotowywać różne posiłki do pracy. Da się! Wystarczą chęci i planowanie. Ja pracuję często również w weekendy i radę daję (nie mówiąc o tym, że często przygotowanie posiłku zajmuje mi dwa razy tyle, jeżeli chcę się nim podzielić z Wami na blogu ;).

Przepis w wersji video 😉

Super warzywna kanapka

2 porcje (1 porcja – ok. 375 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 5,50 zł za 1 porcję

Składniki:

cukinia 1 sztuka

oliwa do polania

szczypta soli

burak gotowany 1 sztuka

pieczywo 2 bułki pełnoziarniste

awokado 1 sztuka

czosnek 1/2 łyżeczki

ocet ryżowy lub jabłkowy 1 łyżka

rukola 2 garści

cebula czerwona parę plasterków

pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinię kroimy w prążki, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i grillujemy ok. 10 minut z obu stron. Ugotowanego buraka kroimy w plasterki.

Awokado obieramy, miażdżymy ręką lub widelcem i mieszamy z czosnkiem i octem. Bułkę kroimy na pół i smarujemy guacamole. Wykładamy rukolę, cukinię, cebulę, buraka i drugą część bułki również posmarowaną guacamole.

Nadmiar warzyw podajemy obok w postaci sałatki.