Sycące i tanie – Ziemniaki Hasselback z wegańskimi dipami w dwóch wersjach

Dania z ziemniaków nie muszą być nudne! I w cale ziemniaki nie muszą być dodatkiem. W Polsce mamy dostęp do na prawdę dobrych ziemniaków, więc korzystajmy póki jest sezon i zróbmy danie sycące, tanie i z ziemniakami w roli głównej – Ziemniaki Hasselback z wegańskimi dipami w dwóch wersjach.

Ziemniaki Hasselback z wegańskimi dipami w dwóch wersjach

Ziemniaki Hasselback (inaczej nazywane harmonijkowymi) to proste danie. Tylko ziemniaki, olej i przyprawy. Ale powiem Wam, że te chrupkie ziemniaczki w połączeniu ze znakomitymi dipami to rewelacyjne danie! Takie ziemniaczki robiłam po raz pierwszy i wyszły od razu, więc nie ma w ich przygotowaniu żadnej filozofii. Oryginalnie danie pochodzi ze Szwecji i zachwyca od lat swoją prostotą. Ja podałam je z dwoma dipami. Pierwszy a la tzatziki na bazie tofu, świeżego ogórka, czosnku i koperku, a drugi z tofu, suszonych pomidorów, ketchupu i pietruszki. Możecie je oczywiście zaserwować z Waszymi ulubionym dodatkiem.

Ziemniaki Hasselback z wegańskimi dipami w dwóch wersjach

2 porcje (1 porcja – ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+45 minut pieczenia ziemniaków)

koszt: ok. 4zł za 1 porcję

Składniki:

ziemniaki Hasselback:

ziemniaki 760g

olej rzepakowy 2 łyżki

sól i kminek do przyprawienia

dip tzatziki:

tofu naturalne 100g

czosnek 3 ząbki

ogórek świeży 1 średni

koperek posiekany

sól i pieprz do smaku

dip pomidorowy:

tofu naturalne 100g

suszone pomidory 1-2 sztuki

ketchup do smaku

natka pietruszki posiekana

bazylia i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy (nie obieramy) i kroimy w bardzo cienkie paseczki, ale nie do końca (tak aby nie przeciąć całkowicie ziemniaka).

Wykładamy ziemniaki na papier do pieczenia, skraplamy olejem i przyprawiamy solą oraz kminkiem mielonym. Ziemniaki pieczemy ok . 45 minut w 230 stopniach.

W tym czasie przygotowujemy dipy poprzez zmiksowanie składników. Jeżeli są zbyt suche dodajemy odrobinę mleka sojowego lub wody.

Ziemniaki podajemy z dipami i/lub ulubionymi dodatkami.

Hasselback potatoes with vegan sauces

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+45 minutes of baking potatoes )

Ingredients:

Hasselback potatoes:

potatoes 760g

oil 2 tablespoons

salt and cumin for seasoning

tzatziki sauce:

tofu 100g

garlic 3 cloves

fresh cucumber 1 medium

diced dill

salt and pepper to taste

tomato sauce:

tofu 100g

dried tomatoes 1-2 pieces

ketchup to taste

chopped parsley

Instructions:

Wash the potatoes (don’t peel) and cut into very thin strips, but not completely (to not cut them completely). Put the potatoes on paper for baking, spray with oil and season with salt and ground cumin.

Bake the potatoes for about 45 minutes in 230 degrees. During this time prepare sauces by mixing the ingredients. If they are too dry, add a little soy milk or water.

Serve the potatoes with sauces and/or with your favorite extras.