Szparagi w sosie koperkowym

Szukacie pomysłu na obiad ze szparagami? No przecież trzeba wykorzystać sezon! Proponuje szparagi w sosie koperkowym.

Szparagi w sosie koperkowym

Szparagi w sosie koperkowym

2 porcje (1 ma ok. 410 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+10 minut gotowania)

koszt: ok. 8 zł za porcję

Składniki:

500 g ziemniaków (gotowanych lub pieczonych)
1 pęczek szparagów
sos:
1 kostka wędzonego tofu
100 ml bulionu warzywnego
50 g jogurtu roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka syropu klonowego
1/3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
10 g mąki pszennej
koperek

Wykonanie:

Od szparagów odłamujemy końcówkę i gotujemy ok. 10 minut. Składniki na sos mieszamy trzepaczką (tofu wcześniej rozkruszamy) i gotujemy cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje.

Szparagi podajemy z sosem i ziemniaczkami.

Asparagus in dill sauce

2 servings (1 has 410 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+10 minutes of cooking)

Ingredients:

500 g of potatoes (boiled or baked)
1 bunch of asparagus
sauce:
1 cube of smoked tofu
100 ml of vegetable broth
50 g og plantbased yoghurt
2 tablespoons of soy sauce
juice form 1/2 of lemon juice
1 tablespoon of oil
1 teaspoon of maple syrup
1/3 teaspoon of turmeric
1 teaspoon of granulated garlic
salt and pepper to taste
10 g of wheat flour
bunch of dill

Instructions:

Break ofd the hard ends from the asparagus and cook for about 10 minutes. Mix the ingredients for the sauce (crumble the tofu previously) and cook with stirring all the time until the whole thickens.

Serve the asparagus with sauce and potatoes.