Szpinak z orzechami

Czasem jest mi wstyd dodawać takie przepisy, ale z drugiej strony wiem jak wiele osób szuka pomysłów na takie proste potrawy. Takie rozwiązania przydają się zwłaszcza kiedy nie mamy pojęcia co zrobić na obiad, a mamy w domu… szpinak! Jeżeli jesteście fanami szpinaku to szpinak z orzechami, na pewno Wam przypadnie do gustu.

Pamiętam, że pierwszy raz spróbowałam szpinaku na studiach i bardzo szybko się polubiliśmy. Do dziś pamiętam moją pierwszą pizzę ze szpinakiem i to jak byłam zdziwiona w jak wielu połączeniach szpinak się sprawdza. Pamiętam doskonałe greckie wypieki faszerowane szpinakiem i fetą…

Szpinak z orzechami

Uważam, że czasem trzeba się trochę przełamać i spróbować połączyć smaki, które wydają nam się na pierwszy rzut oka niepasujące. Szpinak + rodzynki? Kiedyś pewnie by mnie to zdziwiło. Teraz to kolejne wyzwanie i ciekawe danie.

Szpinak z orzechami i rodzynkami to fajny dodatek do obiadu, który smakuje świetnie z pieczywem i hummusem. Ja uwielbiam hummus z Lidla, mój ulubiony to ten z czarnuszką, który potrafię wyjadać palcem z pudełka 😀

Szpinak z orzechami

2 porcje (1 porcja to ok. 185kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 4 zł za 1 porcję

Składniki:

1 łyżka oleju do smażenia

2 ząbki czosnku

65g rodzynek

20g migdałów

15g orzechów pekan

sok z 1/4 cytryny

szczypta soli

250g świeżego szpinaku

pieczywo i hummus do podania

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy posiekane ząbki czosnku (ok. 1 minutę). Dodajemy rodzynki, posiekane migdały i orzechy pekan, sok i sól.

Podsmażamy jeszcze 2 minuty i dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż szpinak się skurczy. Szpinak podajemy z pieczywem i hummusem.

Spinach with nuts

Spinach with nuts and raisins is a nice addition to dinner, which tastes great with bread and hummus.

2 servings (1 serving – 185kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

1 tablespoon of cooking oil

2 cloves of garlic

65g raisins

20g almonds

15g pecan nuts

juice form 1/4 lemon

pinch of salt

250g of fresh spinach

bread and hummus (optional, for serving)

Instructions:

Fry the chopped garlic cloves with oil (for about 1 minute). Add raisins, chopped almonds and pecan nuts, juice and salt.

Fry for 2 more minutes and add spinach. Fry until spinach shrinks. Serve the spinach with bread and hummus.