Szybka sałatka tajska z grzybami

Sałatka z grzybami to wegańska wersja mojej ulubionej tajskiej sałatki z mięsem. To idealne rozwiązanie, gdy szukacie czegoś lekkiego i zdrowego, a jednocześnie nie może zabraknąć wyrazistego smaku. Jest intensywna, pikantna, można w  niej wyczuć smak limonki, kolendry i ziół… Pycha!

Dodałam do niej olej z ostropestu firmy Milo, który ma delikatny ziołowy aromat i jest super zdrowy! Idealny do sałatek, kanapek, a nawet słodkich owsianek. Polecam!

Szybka sałatka tajska z grzybami

Szybka sałatka tajska z grzybami

2 porcje (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 4,70 zł za porcję

Składniki:

25 g ryżu
1 łyżka oleju
młoda cebulka ze szczypiorkiem
250 g pieczarek (mogą być też kurki lub boczniaki)
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
chili (wg uznania)
sok z skórka z 1/4 limonki
2 łyżki oleju z ostropestu (można zastąpić oliwą)
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
200 g pomidorków koktajlowych
sałata

Wykonanie:

Ryż gotujemy ok. 10-15 minut. Na oleju podsmażamy chwilę cebulkę (szczypiorek zostawiamy na później) ok. 3 minuty. Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze 5 minut.

Następnie przyprawiamy i dodajemy czosnek, pietruszkę, olej, sos sojowy, cukier i pomidorki (pokrojone na pół). Całość mieszamy z ryżem i podajemy ze świeżą sałatą.

Quick Thai salad with mushrooms

2 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

25 g of rice
1 tablespoon of oil
young onion with chives
250 g of mushrooms (or oyster mushrooms)
salt and pepper to taste
1 teaspoon of Provencal herbs
1 clove of garlic
banch of parsley
chili
peel and juice from 1/4 lime
2 tablespoons of milk thistle oil (can be replaced with olive oil)
1-2 tablespoons of soy sauce
1 teaspoon of sugar
200 g of cherry tomatoes
lettuce

Instructions:

Cook rice for 10-15 minutes. Fry the onions for a moment with oil (leave the chives for later) for approx. 3 minutes. Add the mushrooms and fry for 5 minutes.

Then season and add garlic, parsley, oil, soy sauce, sugar and tomatoes (cuted in half). Mix with rice and serve with fresh salad.

 



>
Facebook