Szybka zupa curry z ciecierzycą

Kiedy pogoda zmienia się na zimniejszą, nie ma nic lepszego niż rozgrzanie się pikantną i aromatyczną zupą! Ta 30-minutowa zupa curry z ciecierzycą, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Wszystkie składniki znajdziecie w najbliższym sklepie! (Także nawet nie musicie się martwić, że zmarzniecie w drodze na zakupy).

Szybka zupa curry z ciecierzycą

Szybka zupa curry z ciecierzycą

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 4,90 zł za 1 porcję

Składniki:

1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta soli
1 łyżeczka curry
chili wg uznania
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka ciecierzycy konserwowej
1/2 puszki mleczka kokosowego
2 szklanki bulionu warzywnego
sok z 1/4 limonki
do podania:
kolendra, czerwona cebula, orzechy nerkowca, chili

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę. Następnie dodajemy czosnek, przyprawy i smażymy jeszcze 1 minutę. Dodajemy zblendowane pomidory, ciecierzycę, bulion i gotujemy ok. 10 minut.

Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i sok z limonki. Podajemy ze świeżą kolendrą, cebulką, orzechami nerkowca i chili.

30-minute curry soup with chickpeas

30-minute curry soup with chickpeas, tomatoes and coconut milk.

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

1 tablespoon of oil
1 onion
2 cloves of garlic
pinch of salt
1 teaspoon of curry
chili
1 can of sliced tomatoes
1 can of canned chickpeas
1/2 can of coconut milk
2 cups of vegetable broth
juice from 1/4 of lime
for serving:
coriander, red onion, cashews, chili

Instructions:

Fry the onions with oil. Then add the garlic,seasonings and fry for one more minute. Add the blended tomatoes, chickpeas, broth and cook for about 10 minutes.

Finally, add coconut milk and lime juice. Serve with fresh coriander, onion, cashews and chili.

 



>
Facebook