Szybkie i proste bułeczki sezamowe

Szybkie i proste bułeczki sezamowe🥯! Idealne dla każdego kto chce przygotować domowe pieczywo🥐🥖🥨 w banalny i bezproblemowy sposób🙂

Szybkie i proste bułeczki sezamowe

6 bułeczek (1 ma ok. 280 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 20 minut pieczenia

koszt: 1 bułeczka ok. 0,6 zł

Składniki:

250 g mąki pszennej
60 g mąki pełnoziarnista
55 g sezamu
10 g mąki z ciecierzycy (lub więcej pszennej)
100 ml ciepłej wody
60 ml mleka roślinnego
25 g oleju
1 łyżeczka cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i nieklejące się po paru minutach.

Jeśli jest zbyt suche dodajemy więcej wody, a jeśli się lepi to więcej mąki. Formujemy 6 równych kulek, które wykładamy na papierze do pieczenia.

Tępym końcem noża robimy rowki. Smarujemy wodą lub mlekiem roślinnym i pieczemy w 195 stopniach (z termoobiegiem) przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

Quick and simple sesame rolls

6 rolls (1 has approx. 280 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 20 minutes of baking

Ingredients:

250 g of wheat flour
60 g of whole wheat flour
55 g sesame seeds
10 g chickpea flour (or more wheat flour)
100 ml warm water
60 ml plantbased milk
25 g oil
1 teaspoon of powdered sugar
1 heaped teaspoon of baking powder
pinch of salt

Instructions:

Mix all ingredients and knead the dough. It should be flexible and not sticky after a few minutes.

If it is too dry, add more water, and if it is sticky, more flour. Form 6 equal balls and place them on baking paper.

Make grooves with the blunt end of the knife. Brush with water or plantbased milk and bake at 195 Celsius degrees (with convection) for 20-25 minutes (until the stick is dry).