Szybkie i Proste Rogale z Bakaliami

Szybkie i Proste Rogale z Bakaliami są idealne na śniadanie lub przekąskę do pracy. Wypełnione migdałami, żurawiną, rodzynkami i polane domową gorzką czekoladą. Doskonałe na rogalikowy sezon jakim jest listopad.

Tylko minął 1 listopada, a już zewsząd atakuje mnie „magia świąt”. Pewnie zauważyliście już, że większość sklepów rozpoczęła świąteczny sezon. Wczoraj popruszył u mnie śnieg i muszę przyznać, że przez chwilę poczułam się trochę zimowo i „bożonarodzeniowo”. A czy Wy już myślicie o prezentach?

szybkie-i-proste

Ja wypróbowuję w tym roku wcześniej świąteczne przepisy. O efekcie na pewno dowiecie się w grudniu. Już nie mogę się doczekać jak będzie smacznie na blogu 😀 Jak dla mnie nie istnieje coś takiego jak świąteczne szaleństwo i nerwy. Staram się przeżyć ten czas na spokojnie, bo w końcu po to on jest. Uważam, że w dzisiejszych czasach suto zastawione stoły, z jedzeniem które później je się przez tydzień to przesada i na prawdę wolę zaplanowaną na określoną ilość osób kolację niż przygotowywanie jedzenia jak dla pułku wojska, którego później nikt nie doje.

Pomimo wszystko. Pomimo tego, że nie lubię tego całego świątecznego zgiełku to (wiem, że to słabe), ale lubię te zimowe amerykańskie piosenki w radiu i w sklepie 😀 Pewnie szybko mi się to znudzi, ale warto chociaż przez chwilę się nimi pocieszyć jak dziecko.

Ale najbardziej i tak cieszę się na myśl o tych wszystkich zimowych potrawach, które będę przygotowywać przez najbliższy czas. Nie mogę się doczekać tych zapachów i aromatów rozchodzących się po moim małym mieszkanku.

szybkie-i-proste

Póki co jednak jeszcze nawet nie połowa listopada, a dokładniej 12 listopada, więc pora na rogale. I to szybkie i proste rogale z bakaliami i domową czekoladą. Połączenie smaków wyszło idealnie! Doskonałe na przekąskę do pracy.

Ciasto możecie przygotować w domy bez większego problemu, bo jest na prawdę proste i wystarczy postępować krok po kroku według instrukcji.

Zastanawiam się czy takich rogalików nie przygotować właśnie również na święta, bo to doskonała i pożywna przekąska, która mogłaby znaleźć się dodatkowo na wigilijnym stole.

szybkie-i-proste

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na drugie śniadanie to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Rogate wypieki 2016

Szybkie i Proste Rogale z Bakaliami

4 porcje (4 rogale, 1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

ciasto:

świeże drożdże 5g

ciepła woda 45ml

ksylitol lub cukier 25g

sól 1 szczypta

jajko 1 sztuka

masło w temperaturze pokojowej 30g

mąka pszenna 120g i więcej

masło do smarowania

nadzienie:

migdały 45g

rodzynki i żurawina 80g

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka lub więcj

czekolada:

kakao 40g

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka lub więcej

masło 20g

mleko 1 łyżka

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę mieszamy z ksylitolem, solą, jajkiem i masłem. Następnie dodajemy rozczyn i mieszamy intensywnie. Podsypujemy mąką, mieszamy ponownie i odstawiamy pod przykryciem na 1.5 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką, przenosimy na stół i zagniatamy do momentu aż zrobi się elastyczne i gładkie. Wtedy rozwałkowujemy je na kształt dużej pizzy i kroimy wzdłuż na 4 części.

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Migdały rozdrabniamy za pomocą tłuczka i posypujemy nimi ciasto. To samo robimy z rodzynkami i żurawiną oraz ksylitolem. Następnie zawijamy trójkąty w rogale, zaczynając od szerszej części.

Pamiętajmy aby zawijać rogale luźno. Układamy gotowe rogale na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Jeszcze przed wyjęciem z piekarnika smarujemy rogale masłem.

Następnie przygotowujemy czekoladę. W rondelku mieszamy masło, ksylitol i mleko. Po roztopieniu masła dodajemy kakao i całość mieszamy dokładnie podlewając wodą do momentu aż czekolada zrobi się gładka i lekko lejąca. Jeżeli wolimy wersję na słodko to dodajemy zdecydowanie więcej ksylitolu, cukru lub miodu.

Taką czekoladą polewamy rogale lub zamaczamy w niej tylko ich końcówki. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Zapisz

Zapisz



  • Ewa W

    rodzynki na bok,i mogę zajadać 😀

    • To oznacza więcej żurawinki <3

  • Nie ukrywam, że chętnie bym takiego wciągnęła 😀

  • Fabryka Pomysłów

    wspaniale nadziany rogalik 🙂

  • Boziu, ta ciemna czekolada na tych rogalach to normalnie miodzio <3

  • Magdalena Baran

    ja świąteczną atmosferę w sklepach mam już od połowy października bo Norwedzy nie obchodzą Wszystkich Świętych więc nie czekają do 2 listopada xD będę czekać na przepisy! chciałabym w tym roku zaskoczyć rodzinkę a wiem, że ty wymyślisz coś super pysznego! rogale dzięki bakaliom jak najbardziej pasują mi do świąt:)

    • W takim razie mam nadzieję, że moje propozycje Ci przypadną do gustu 😉

  • Pyszności!

  • Pięknie wyglądają 🙂

  • Smakowite rogale ! Kruche, słodkie, pełne dobroci :}