Szybkie spring rolls z sosem orzechowym

Szybkie spring rolls są zadziwiająco łatwe w przygotowaniu, nie wymagają gotowania i doskonale pasuje do nich orzechowo-sojowy sos! To świetny sposób na bezglutenową, zdrową przekąskę lub obiad na lato.

Muszę się Wam przyznać, że nigdy wcześniej nie jadłam spring rolls. Po raz pierwszy wykorzystałam też w swojej kuchnia papier ryżowy. Okazało się, że nie było się czego bać 😉

szybkie spring rolls

Kiedy tylko temperatura rośnie lubię od czasu do czasu pozwalać sobie na takie świeże obiady na zimno. Nie będę ukrywać, że jak dla mnie obiad to podstawa i to najczęściej ciepły, duży posiłek. Ale czasem pozwalam sobie na coś lżejszego.

Papier ryżowy leżał u mnie w domu już od dłuższego czasu (od kiedy zakupiłam go spontanicznie podczas tygodnia azjatyckiego w lidlu) i czekał na inspirację. Dzisiaj się doczekał 😀 Chodziły za mną te spring rollsy, więc w końcu je wypróbowałam 🙂

Przepis dostępny w formie video 😉

Szybkie spring rolls z sosem orzechowym

2 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 3,90 zł za 1 porcję

Składniki:

papier ryżowy 10 sztuka

makaron spaghetti 50 g

marchewka 1 średnia sztuka

ogórek 1 sztuka

kapusta kiszona 65 g

masło orzechowe 75 g

sos sojowy 2 łyżki

cukier lub ksylitol 1/2 łyżeczki

woda 40 ml

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Marchew i ogórek kroimy w paski. Papier ryżowy pojedynczo wkładamy do letniej wody i po 2 sekundach przenosimy na talerz.

Od razu wykładamy na niego makaron, marchew, ogórek i kapistę. Zawijamy i odkładamy. Masło orzechowe miksujemy z sosem sojowym, cukrem i wodą.

Spring rolls podajemy z sosem orzechowo-sojowym.