Co z tą rzeżuchą?! Sos jogurtowy paprykowo-rzeżuchowy do placków ziemniaczanych z kapustą

Pyszne placki ziemniaczane z kapustą, podane z sosem jogurtowym, paprykowo-rzeżuchowym na bazie serka wiejskiego. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.

O rzeżusze przypominam sobie właśnie na początku wiosny. Większości kojarzy się nieodłącznie z wielkanocą, pieczeniem bab i gotowaniem żurku. Uwielbiam te proste w uprawie kiełki, które jak dla mnie mają doskonały smak. Potrafią tym samym być ciekawym dodatkiem do wielu dań. Poza walorami estetycznymi i smakowymi, rzeżucha to również bardzo zdrowa roślinka. Jest bogatym źródłem witaminy c i jodu. Polecam kupić nasionka (kosztują parę groszy) i zasadzić na parapecie. Jak to zrobić chyba nie muszę pisać, bo chyba każdy w dzieciństwie bawił się przed wielkanocą w małego ogrodnika 😀

rzeżucha

Gdzie miejsce dla rzeżuchy w kuchni? Wszędzie! 😀 Ja dodaję ją ostatnio gdzie tylko mogę. I tak ostatnio wylądowała w sosie jogurtowym z papryką, który stał się orzeźwiającym, wiosennym dodatkiem do placków ziemniaczanych. I to nie takich zwykłych placków, bo z dodatkiem kapusty pekińskiej.

rzeżucha

Często kiedy kupuję kapustę pekińską, to nie jestem jej w stanie przerobić w całości. Tym razem resztę wykorzystałam przy produkcji placków ziemniaczanych, które podałam z sosem na bazie serka wiejskiego i oczywiście aromatycznej rzeżuchy 🙂

Sos jogurtowy paprykowo-rzeżuchowy do placków ziemniaczanych z kapustą

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 35 minut

kosz to ok. 7 zł

Składniki:

cebulka szalotka 2 sztuki

kapusta pekińska 190 g

ziemniaki 560 g

jajka 2 sztuki

kminek mielony 1/3 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

olej roślinny do smażenia

papryka czerwona 1/4 sztuki

szczypiorek 1 pęczek

rzeżucha

serek wiejski 1 opakowanie

jogurt grecki 75 g

Wykonanie:

Kapustę pekińską miksujemy w rozdrabniaczu lub kroimy na drobne kawałki. Cebulkę kroimy w małą kosteczkę, a ziemniaki ścieramy na tarce.

Warzywa mieszamy z jajkiem i przyprawami. Placki smażymy na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z obu stron. W międzyczasie przygotowujemy sos.

Paprykę i szczypiorek kroimy drobno. Łączymy z serkiem, jogurtem, pieprzem i rzeżuchą. Placki po odsączeniu na papierze ręcznikowym podajemy z sosem i dodatkową porcją rzeżuchy.

Zapisz