Tajska zupa z zielonym curry i tagliatelle

Ciepła miska tajskiej zupy z zielonym curry i tagliatelle to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych zup. Jest przepyszna i warta zrobienia nie jeden raz!

tajska zupa

Ponieważ kwiecień jak na razie lubi dostarczać nam znacznych spadków temperatury to ciepła tajska zupa doskonale się sprawdzi na taką pogodę.

tajska zupa

Nie mogę się doczekać słońca i ciepła! Ale nawet kiedy ono przyjdzie, bardzo dobrze wiem, że od czasu do czasu najdzie mnie ochota również na taką zupkę. No bo jak jej nie lubić. Jest zielone curry, jest mój ulubiony makaron tagliatelle, delikatny kurczak i chili. A wszystko to w ciepłej zupie.

TAJSKA ZUPA Z ZIELONYM CURRY I TAGLIATELLE

ilość: 2 porcje

Składniki:

olej 1 łyżka

cebula 1 sztuka

mleko kokosowe 100g

woda lub bulion 200ml

pierś z kurczaka 390g

makaron tagliatelle 125g

zielone curry:

czosnek 2 ząbki

chili 1/2 sztuki

szczypiorek

imbir 1/2 łyżeczki

kolendra świeża lub suszona

sok z limonki 1/2 sztuki

pieprz czarny 1/4 łyżeczki

sos sojowy 2 łyżki

bazylia 10 listków

oliwa 1 łyżeczka

Wykonanie:

Wszystkie składniki na zielone curry dokładnie miksujemy. Na oleju podsmażamy cebulę, po czym dodajemy curry i jeszcze chwilę smażymy.

Następnie zalewamy mleczkiem kokosowym i bulionem lub wodą. Dodajemy pokrojonego w większe kawałki kurczaka i gotujemy około 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy również makaron. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy z makaronem.

 



4 thoughts on “Tajska zupa z zielonym curry i tagliatelle”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*