Talaterki Migdałowe na Ciasteczkowym Spodzie

Migdałowy krem z dodatkiem ricotty na kruchym ciasteczkowym spodzie o korzennym smaku. Domowo i zdrowo. Talaterki podałam z kawałkami białej czekolady i nerkowców.

talaterki migdałowe

talaterki migdałowe na ciasteczkowym spodzie

TALATERKI MIGDAŁOWE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

ilość: 4 porcje

Składniki:

spód ciasteczkowy:

masło w temperaturze pokojowej 55g

ksylitol lub cukier 2 łyżki

jajko 1 sztuka

mąka 60g

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

cynamon 1/3 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

kardamon 1/3 łyżeczki

krem:

ricotta 90g

migdały zmielone na gładką masę 80g

olej kokosowy 1 łyżka

biała czekolada i nerkowce do podania

Wykonanie:

Składniki na spód łączymy razem przez ucieranie. Masę wkładamy do lodówki na 30 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Po wyjęciu ciasta zagniatamy je.

Ciasto powinno być elastyczne, dodajemy tyle mąki ile jest konieczne do uzyskania takiej konsystencji. Następnie dzielimy je na 4 części i wykładamy do kokilek.

Pieczemy przez około 20 minut. W tym czasie mieszamy składniki na krem, który wykładamy na przestudzony spód. Talaterki posypujemy białą czekoladą i nerkowcami, schładzamy przed podaniem.

Uwaga!: deser nie jest słodki, użyłam jedynie 2 łyżek ksylitolu do posłodzenia spodu. Jeżeli wolicie słodsze wypieki dodajcie 3 razy więcej ksylitolu lub cukru do spodu i podobną ilość do kremu.

Zapisz



  • I jak tu odstawić słodycze, gdy kusisz talaterkami z białą czekoladą 🙂
    Pycha!

    • Ja odstawiłam 😉 W talaterkach jest tylko odrobina ksylitolu, są pożywne, białkowo-tłuszczowe, ja je traktuję jako jeden z posiłków w ciągu dnia 🙂

  • Ada

    Jak one cudnie wyglądają! Mistrzostwo 🙂 Może za mąż jeszcze nie wychodzę ale poproszę takie na swoje wesele 😀

  • Musiałybyśmy się wprost powstrzymywać aby nie wyżreć od razu tej posypki z orzechów i czekolady 😀