Tarta z gruszkami i orzechami

Prosta i elegancka tarta z gruszkami i orzechami. Możecie ją zrobić szybko i dosłownie z paru składników.

Nie cierpię marnowania jedzenie, więc kiedy zobaczyłam w mojej lodówce nadmiar owoców do zjedzenia wiedziałam, że część z nich musze wykorzystać w sposób, który uchroni je przez wyrzuceniem. Z pomocą mi przyszła kuchnia lidla, w której znalazłam przepis na tartę z karmelizowanymi gruszkami!

tarta

Jeżeli myślicie, że zdublowałam ten przepis to oczywiście nie! W mojej wersji ilość tłuszczy została ograniczona do minimum, czyli 15g masła (w pierwotnym przepisie jest go 120g!). Można? Można! 😀

Do tego zamieniłam syrop z agawy na nasz polski miód. W końcu mam go pod dostatkiem od mojego dziadka, więc wolę karmelizowanie gruszek z jego udziałem.

Tarta z gruszkami i orzechami

3 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h

koszt to ok. 1.10 zł za porcję

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 40 g

mąka pszenna 75 g

cukier puder 20 g

masło 15 g

jajko 1 sztuka

szczypta soli

gruszka 1 sztuka

miód 30 g

kardamon i cynamon do smaku

orzechy włoskie 25 g

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, masłem, żółtkiem i solą. Rozrabiamy ciasto ręką. Ponieważ ciasto będzie za sypkie dodajemy odrobinę wody, do momentu aż ciasto będziemy mogli zagnieść.

Tak przygotowane, zagniecione ciasto wkładamy do woreczka foliowego. Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z miodem, a następnie karmelizujemy na patelni.

Przyprawiamy owoce cynamonem i kardamonem. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jego środek wykładamy owoce. Posypujemy je posiekanymi orzechami.

Zawijamy brzegi i smarujemy je białkiem. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut.