Tarta z Kurkami i Serem

Kurki nieodłącznie kojarzą mi się z latem. Ja pozwoliłam sobie skraść trochę lata i zamroziłam kurki, które użyłam dzisiaj do zrobienia obiadu. Na stół wjechała Tarta z Kurkami i Serem. Śmiało można w tym przepisie użyć innych grzybów, pieczarek lub nawet grzybów suszonych (po uprzednim namoczeniu). Tarta doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

Dopiero teraz dostrzegam jak wiele pamiętam z mojego dzieciństwa smaków, jak wiele potraw utkwiło mi w pamięci z tamtego okresu. Wszystkie wakacje spędzałam u dziadków, którzy mieszkali pod lasem, dlatego moje najmłodsze lata mają właśnie taki smak. Jagód, malin, poziomek i grzybów, a wśród nich moich ukochanych kurek.

tarta

Wyobrażacie sobie smak zapieczonych kurek w kremowym sosie na kruchym cieście? No właśnie… wiecie o czym mówię. Niebo w gębie!

Na spód do tarty z dodatkiem siemienia lnianego znalazłam kiedyś przepis na jakimś szwedzkim blogu i od tego czasu chodził za mną pomysł na zrobienie właśnie takiego ciasta.

tarta

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie grzybów to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Tarta z Kurkami i Serem

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

kurki lub inne grzyby 250g

ser 40g

mleko zagęszczone 40g

cebula 1 sztuka

jajko 1 sztuka

pieprz do smaku

ciasto:

mąka pszenna 115g

masło w temperaturze pokojowej 20g

jajko 1 sztuka

siemię lniane 1 łyżeczka

sól do smaku

sałata, rzodkiewka, marchewka do podania

Wykonanie:

Jajko łączymy z masłem, siemieniem, mąką i solą. Zagniatamy ciasto po czy wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie na maśle podsmażamy cebulkę do zeszklenia (2-3 minuty), a następnie dorzucamy grzyby i smażymy do momentu, aż wyparuje z nich woda.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy i gdy stanie się elastyczne przenosimy do foremki i rozprowadzamy palcami aż pokryje spód i ranty.

Widelcem robimy nakłucia w spodzie, a następnie pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie na ciasto nakładamy cebulę z grzybami, a całość zalewamy jajkiem (roztrzepanym wcześniej z mlekiem, serem i pieprzem).

Pieczemy tartę ok. 40 minut. Podajemy z sałatą, rzodkiewką i marchewką.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Poproszę kawałek! Cudo 🙂 Taki obiad bym zjadła z wielką przyjemnością 🙂

  • W moim guście 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    ostatnio chodzi za mną jakaś wytrawna tarta, muszę coś pokombinować 🙂 podoba mi się Twoja wersja 🙂