Tarta śliwkowo-figowa z orzechami włoskimi

Najpierw wybieram dojrzałe owoce – teraz to figi i śliwki kuszą mnie najbardziej💚 Zagniatam kruche ciasto i delikatnie je rozwałkowuję. Kiedy zacznę czuć jego zapach podczas pieczenia, smaruję ulubionym dżemem, owocami i orzechami. Jem oczywiście jeszcze ciepłe, bo tak smakuje niebo😊🙌

Tarta śliwkowo-figowa z orzechami włoskimi

Tarta śliwkowo-figowa z orzechami włoskimi

1 porcja (ok. 640 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut + 45 minut pieczenia

koszt: ok. 4.80 zł

Składniki:

ciasto:
70 g mąki pszennej
10 g erytrytolu lub cukru
10 g orzechów włoskich (pokruszonych)
10 g oleju kokosowego
1 łyżka mleka roślinnego
1 łyżka octu (najlepiej jabłkowego) lub sok z 1/4 cytryny
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
nadzienie:
2 śliwki
1 figa
50 g dżemu bez cukru
20 g tofu naturalnego
10 g orzechów włoskich (pokruszonych)

Wykonanie:

Mieszamy składniki na ciasto i zagniatamy. Rozwałkowujemy na długość średnicy foremki (u mnie to ok. 13-15 cm) i wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika do 180 stopni.

Pieczemy ok. 15 minut. W tym czasie mieszamy składniki na nadzienie. Kroimy w cienkie plastry śliwki, figę i mieszamy z pokruszonym tofu i orzechami.

Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy i smarujemy dżemem. Wykładamy nadzienie i pieczemy jeszcze 30 minut w 170 stopniach.

Plum and fig tart with walnuts

1 portion (approx. 640 kcal)

time of preparation: 5 minutes + 45 minutes of baking

Instructions:

cake:
70 g wheat flour
10 g erythritol or sugar
10 g walnuts (crushed)
10 g coconut oil
1 tablespoon of plant-based milk
1 tablespoon of vinegar (preferably apple) or the juice from 1/4 of lemon
3/4 teaspoon of baking powder
1/4 teaspoon of baking soda
a pinch of salt
filling:
2 plums
1 fig
50 g sugar-free jam
20 g natural tofu
10 g walnuts (crushed)

Instructions:

Mix the ingredients for the dough and knead. Roll out to the diameter of the mold (for me it’s about 13-15 cm) and put it in the fridge while the oven warms up to 180 degrees Celsius.

Bake for about 15 minutes. In the meantime, mix the ingredients for the filling.

Cut the plums and fig into thin slices and mix with crushed tofu and nuts. When the dough is ready, take it out and spread it with jam.

Put the filling and bake for another 30 minutes at 170 degrees Celsius.