Tarta z fasolką szparagową i kremowym sosem

Pomysł na fasolkę szparagową? Oczywiście musiała wylądować w letniej tarcie z kremowym sosem.

Tarta z fasolką szparagową i kremowym sosem

Tarta z fasolką szparagową i kremowym sosem

3 porcje (1 ma ok. 435)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ 45 minut pieczenia)

koszt: ok. 3,80 zł za porcję

Składniki:

ciasto:
140 g mąki pszennej
szczypta soli
85 ml ciepłego mleka roślinnego
30 g oliwy
farsz:
120 g fasolki szparagowej
45 g orzechów włoskich
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
cebula dymka z szczypiorkiem
225 g jogurtu roślinnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka bazylii
1/2 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z solą. Zalewamy mlekiem i mieszamy, po chwili dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki.

Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Fasolkę szparagową gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy cebulkę (końcówki) i czosnek do zeszklenia.

Następnie mieszamy wszystko z jogurtem, orzechami i przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a na wierzch wykładamy ryż lub groch.

Pieczemy w 220 stopni ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i podpiekamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy ciasto, wykładamy farsz i wkładamy na jeszcze 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy z szczypiorkiem.

Tart with green beans and creamy sauce

3 servings (1 has 435)

time of preparation: 20 minutes (+ 45 minutes of baking)

Ingredients:

cake:
140 g of wheat flour
pinch of salt
85 ml of warm plantbased milk
30 g of oil
stuffing:
120 g of green beans
45 g of walnuts
frying oil
2 cloves of garlic
bulb onion with chives
225 g of plantbased yoghurt
salt and pepper to taste
1 tablespoon of basil
1/2 teaspoon of thyme

Intructions:

Mix wheat flour with salt. Pour milk and mix, after a while, add olive oil and knead the dough. If it is too sticky, add more flour.

Cover and put in the fridge. Cook green beans al dente. Fry the onion (tips) and garlic with oil for 3 minutes.

Then mix everything with yogurt, nuts and spices. Roll out the dough and put it in the tart form. Make wholes with a fork, cover with baking paper, and put rice or peas on top.

Bake at 220 Celsius degrees for about 15 minutes. Then remove the paper and bake for another 5 minutes. Take out the dough, put on the stuffing and bake for another 30 minutes at 180 Celsius degrees.

Serve with chives.



>
Facebook