Tarta z kremem budyniowym

Ten przepis na tartę z kremem budyniowym🥧 jest łatwy, wymaga tylko paru składników✌️ jest niesamowicie pyszny😍 i naturalnie słodzony daktylami🙌. Jest wegański🌱 i bez rafinowanego cukru (czego nawet nie zauważysz 😂).

Tarta z kremem budyniowym

Tarta z kremem budyniowym

1 porcja (ok. 650 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 miunt + 10 minut pieczenia

koszt: ok. 3.40 zł

Składniki:

50 g mąki pszennej
30 g daktyli (namoczonych we wrzątku)
15 g pokruszonych migdałów
15 g nasion chia
15 g ulubionego dżemu bez cukru
krem:
100 ml mleka roślinnego
10 g oleju kokosowego
10 g budyniu waniliowego
25 g daktyli

Wykonanie:

Mieszamy odsączone i pokrojone drobno daktyle z migdałami, chia i dżemem.

Dodajemy 4 łyżki wody po namaczaniu daktyli oraz mąkę. Zagniatamy ciasto.

Jeśli jest zbyt lepkie dodajemy więcej mąki, a jeśli zbyt suche to więcej wody.

Rozwałkowujemy i wykładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 13 cm średnicy).

Pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach. Wyjmujemy i odstawiamy do schłodzenia.

Mleko mieszamy z olejem kokosowym i budyniem. Podgrzewamy do delikatnego zagęszczenia po czym blendujemy z daktylami.

Wykładamy na spód i wstawiamy do zamrażarki na 30-40 minut.

Tart with custard cream

1 serving (approx. 650 kcal)

time of preparation: 30 minutes + 10 minutes of baking

Ingredients:

50 g wheat flour
30 g dates (soaked in boiling water)
15 g crushed almonds
15 g chia seeds
15 g your favorite sugar-free jam
cream:
100 ml plant milk
10 g coconut oil
10 g vanilla pudding
25 g dates

Instructions:

Mix drained and finely chopped dates with almonds, chia and jam. Add 4 tablespoons of water (after soaking dates) and flour.

Knead the dough. If it is too sticky, add more flour, and if it is too dry, more water.

Roll it out and place it in a small mold lined with baking paper (approx. 13 cm in diameter).

Bake for about 10 minutes at 175 degrees Celsius. Take out and set aside to cool.

Mix the milk with coconut oil and pudding. Heat up to a slight thickening and then blend with dates.

Put it on the pie crust and put it in the freezer for 30-40 minutes.