Tarta z porami i wegańskim sosem beszamelowym

Włoszczyzna nie zawsze musi być dodatkiem do dania, dzisiaj u mnie gra główną rolę. Wykorzystałam pora do zrobienia wykwintnej tarty z porami i wegańskim sosem beszamelowym na delikatnym spodzie. Podałam ją ze świetną sałatką na bazie rukoli, orzechów włoskich i awokado.

Tarta z porami i wegańskim sosem beszamelowym

Tarta z porami i wegańskim sosem beszamelowym

4 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h (w tym 30 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,70zł za 1 porcję

Składniki:

200g mąki pszennej

szczypta soli

125ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy

2 pory

1 łyżka oleju do smażenia

125ml mleka sojowego

20g mielonego siemienia lnianego

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

100g wędzonego tofu

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy mąkę z soli i ciepłą wodą. Następnie dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto.

Wstawiamy je do lodówki, a w tym czasie podsmażamy na oleju pokrojone w ćwiartki pory (ok. 10-15 minut). W tym czasie w rondelku mieszamy mleko z siemieniem, przyprawami i łyżką oliwy.

Cały czas mieszając podgrzewamy, aż masa delikatnie zgęstnieje. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy do formy.

Nakładamy na ciasto sos, pory i całość posypujemy pokruszonym tofu. Wkładamy na nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Podajemy z ulubioną sałatką (np. rukola, awokado, orzechy włoskie, ocet balsamiczny).

Tart with leeks and vegan bechamel sauce

Elegant tart with leeks and a vegan bechamel sauce on a delicate dough.

4 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 1h (including 30 minutes of baking)

Ingredients:

200g of wheat flour

pinch of salt

125ml of warm water

2 tablespoons of oil

2 leeks

1 tablespoon of cooking oil

125ml of soya milk

20g of ground flax seeds

a pinch of nutmeg

salt and pepper to taste

100g of smoked tofu

Instructions:

Start with preparing the dough. Mix the flour with salt and warm water. Then add the oil and knead the dough. Put it in the fridge.

Meanwhile fry the leeks with oil (for about 10-15 minutes). In a saucepan mix milk with flax seeds, spices and a tablespoon of oil.

Stirring constantly, boil the sauce. Remove the cake from the fridge, roll out and put it in the mold. Put the sauce on the dough, leeks and sprinkle with crumbled tofu.

Put in the preheated oven and bake for about 30 minutes at 180 degrees. Serve with your favorite salad (eg arugula, avocado, walnuts, balsamic vinegar).

 



2 thoughts on “Tarta z porami i wegańskim sosem beszamelowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*