Tarty z Czekoladowym Musem

Od jakiegoś czasu w mojej diecie zdecydowanie przodują dania wegetariańskie i wegańskie. Są one moim zdaniem zdrowsze i szczerze powiedziawszy czuję się po nich bardziej syta. Jak wiecie domowe „alternatywne” słodycze bez cukru to moja specjalność. Dzisiaj postanowiłam przygotować wegański deser, czyli Tarty z Czekoladowym Musem. Każdy czekoladowy maniak taki jak ja je pokocha! W przepisie nie znajdziecie również orzechów oraz glutenu, więc można powiedzieć, że jest przyjazny dla każdego 😉

tarty z czekoladowym musem

Aby wykonać tarty najlepiej mieć w domu rozdrabniacz i tak na prawdę jest to jedyny sprzęt, którego będziemy potrzebować. Oprócz miseczki lub dwóch i talaterek.

tarty z czekoladowym musem

Tarty wypełnione są czekoladowym musem zrobionym na bazie awokado, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wszystko zmiksować i mamy przepyszny mus.

tarty z czekoladowym musem

Na koniec trochę zaszalałam i mając parę śliwek na zbyciu, postanowiłam je również zmiksować i połączyć z nasionami chia tworząc śliwkową galaretkę. Dzięki temu całość ma bardziej orzeźwiający smak.

tarty z czekoladowym musem

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na czekoladowe, zdrowe słodycze to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Tarty z Czekoladowym Musem

4 porcje (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

tarta:

nasiona słonecznika 30g

wiórki kokosowe 40g

kakao 20g

daktyle 100g

olej kokosowy lub masło 20g

mus czekolady:

awokado 1 sztuka

miód 25g

kakao 20g

mleczko kokosowe 35g

kawa zbożowa lub zwykła 1 łyżeczka

galaretka śliwkowa:

śliwki ok. 40g

nasiona chia 10g

Wykonanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie miksujemy je z pozostałymi składnikami na tartę. Wykładamy masę na do talaterek (łyżeczką formujemy w nich wgłębienie przeznaczone na mus).

Następnie miksujemy składniki na mus (nie musimy myć rozdrabniacza po masie na tarty). Gotowy mus wykładamy do talaterek i wkładamy całość do zamrażarki na min. 30 minut.

W tym czasie rozdrabniamy śliwki i zasypujemy nasionami chia. Mieszamy i odstawiamy. Po wyjęciu tart wykładamy na nie galaretkę śliwkową i wkładamy całość do lodówki.

Podajemy schłodzone.

 

Zapisz

Zapisz



  • super pomysł:) uwielbiam miks awokado z kakaem, nigdy nie próbowałam go zapiekać 🙂

    • Ten nie jest zapieczony 😉 Przed podaniem całość jest mrożona 🙂

  • Kolejny wspaniały deser 🙂 Ja postanowiłam nauczyć się robić takie zdrowe desery, więc będę Ciebie podglądać 🙂 Chciałabym upiec ciasto w keksówce – takie a’la marchewkowe, tylko z dodatkiem cukinii. I zastanawiam się, czym mogłabym w nim zastąpić cukier. Może mi coś doradzisz? 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    bardzo fajne przełamanie smaków tą śliwkową galaretką 🙂

  • Awokado uwielbiam, ale musu czekoladowego z niego jeszcze nie robiłam, aż jestem ciekawa jak to smakuje 🙂

    • Taki mus czekoladowy jest genialny, można go wyjadać nawet bez żadnych dodatków 😀

  • Absolutna miazga 😀 słodkości w naszym stylu <3

  • Magdalena Baran

    a ja 3 razy przeczytałam TATRY:) i myślałam, że w góry wybyłaś:) albo mi się tak w góry chce już jechać:)
    ja ostatnio przystopowałam z wypiekami- poza 20 szarlotkami z jabłek z naszego ogrodu…ale Twoje TATRY prezentują się genialnie:)

    • Haha, już przez chwilę nawet sama zwątpiłam czy dobrze napisałam 😀 w Tatry chętnie bym wyjechała, chociaż dla mnie już jest za zimno ;(
      Po 20 szarlotkach to rzeczywiście można już mieć dość na jakiś czas 😀

  • Wygląda bardzo interesująco 🙂