Tiramisu

Klasyczne, włoskie tiramisu – bardzo soczyste, delikatne i lekkie, odpowiedni poziom słodkości i perfekcyjnie zbalansowane smaki. Takie jest tiramisu idealne! Pomimo tego, że smakuje niesłychanie wyrafinowanie, to jego przygotowanie nie wymaga poświęcenia połowy dnia i dużej ilości składników.

Cały tydzień unikam jakichkolwiek słodkich przekąsek (prócz owoców), ale weekend jest dla mnie czasem kiedy przygotowuję domowe ciasta i desery. Tym razem przyszła pora na tiramisu, którego nie robiłam już prawie rok. W tym temacie nie będę się ograniczać, tiramisu uwielbiam!

tiramisu

Zazwyczaj na moim blogu możecie znaleźć przepisy roślinne, ale od czasu do czasu odrobina słodyczy nie zaszkodzi. Zwłaszcza jeżeli jest to najlepsze tiramisu, jakiego próbowaliście!

Tak, jestem nawet w stanie zaryzykować i stwierdzić, że to najlepszy przepis na tiramisu jaki zrobiłam. To włoski klasyk, deser bez pieczenia zrobiony z warstw delikatnych (domowych!) biszkopcików, moczonych w kawie i winie, posypane kakao i pokryte pysznym, lekkim i puszystym kremem mascarpone….mmmm. Już zapomniałam jak bardzo lubię ten deser!

Tiramisu

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 15 minut pieczenia; + minimum godzina w lodówce)

koszt jednej porcji to ok. 1,50 zł

Składniki:

biszkopciki:

jajka 3 sztuki

ksylitol lub cukier 15 g

szczypta soli

ekstrakt waniliowy

mąka 60 g

spudrowany ksylitol lub cukier do posypania

kubek mocnej kawy i 20 ml wina do namoczenia biszkoptów

krem:

jajka 2 sztuki

mascarpone 250 g

ksylitol lub cukier 20 g

kakao do posypania ok. 20 g

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkopcików. Żółtka mieszamy z ksylitolem, solą i wanilią. Białka ubijamy w oddzielnej miseczce na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy żółtka, a następnie przesianą mąkę (całość mieszamy delikatnie łyżką).

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na papier do pieczenia wykładamy łyżką masę na biszkopciki, posypujemy je spudrowanym ksylitolem i po ok. 3 minutach wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. Jajka sparzamy wrzątkiem. Żółtka mieszamy z ksylitolem. Biała ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka, serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

Ostudzone biszkopciki i nasączamy w zaparzonej kawie z dodatkiem wina. Wykładamy połowę do foremki, na nie połowę kremu i część kakao. Powtarzamy tę czynność z drugą warstwą.

Wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (a najlepiej parę) przed podaniem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz