Tofu a la Śledzik

Tofu a la śledzik. Tak to nazwałam, chociaż w życiu jadłam może raz śledzia. Ale tak mi się skojarzyło, bo przygotowałam tofu w octowej zalewie z awokado, cebulką i musztardą. Świetne jako lekka przekąska (może nie do pracy ani szkoły ze względu na zapach, ale na przyjęcie do piwka w sam raz) Najlepiej przygotować taki słoiczek dzień wcześniej, żeby smaki miały czas nie połączenie się.

Tofu a la Śledzik

Tofu a la Śledzik

2 porcje (1 ma ok. 330 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 6 zł za 1 porcję

Składniki:

1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)
4 łyżki octu jabłkowego
sok z 1/4 cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
1 awokado
parę plastrów czerwonej cebuli
2 łyżki musztardy
2 łyżki płatków drożdżowych
szczypiorek
opcjonalnie pieczywo do podania

Wykonanie:

Na dno słoika lub miseczki wykładamy pokrojone w kostkę tofu. Dodajemy ocet, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę i mieszamy.

Na wierzch wykładamy awokado, cebulę, musztardę, płatki i szczypiorek. Najlepiej zostawić na noc w lodówce lub wymieszać i podawać po godzinach.

Marinated Tofu

2 servings (1 has 330 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

1 tofu cube (smoked or natural)
4 tablespoons of apple cider vinegar
juice from 1/4 of lemon
salt and pepper to taste
2 tablespoons of oil
1 avocado
few slices of red onion
2 tablespoons of mustard
2 tablespoons of yeast flakes
chive
optional bread for serving

Instructions:

At the bottom of the jar or bowl, put the diced tofu. Add vinegar, lemon juice, salt, pepper, oil and mix. On top, we put avocado, onions, mustard, yeasts and chives.

It’s best to leave it overnight in the fridge or mix and serve after a few hours.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*