Tofu z marynowanymi warzywami na szybko

Przepis na Tofu z Marynowanymi Warzywami na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale zdecydowanie do takich nie należy. Nie ukrywam, że marynowanie warzyw na szybko to był mój mały eksperyment, który można powiedzieć, że zakończył się smacznym sukcesem. Zacząć należy oczywiście od zamarynowania warzyw w occie. Od razu zaznaczam, że smak takich warzyw przypadnie pewnie do gustu tylko osobom, które uwielbiają posmak octu (tak jak ja). Później marynujemy tofu, przygotowujemy dressing i praktycznie gotowe. Marynowane warzywa można przygotować jeszcze tego samego dnia lub nawet miesiąc wcześniej (przechowując w lodówce)!

Tofu z marynowanymi warzywami na szybko

To jak, zaryzykujecie? 😀

Tofu z marynowanymi warzywami na szybko

4 porcje (1 porcja to ok. 370 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ przynajmniej 1 godzina na marynowanie)

koszt: ok. 6,40zł za 1 porcję

Składniki:

2 rzodkiewki

1 duża marchewka

1 duży ogórek

1 papryczka chili (do smaku)

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki octu

15g cukru

2 szczypty soli

4 kostki wędzonego lub naturalnego tofu

ok. 10 łyżek sou sojowego

4 łyżki oleju sezamowego

sok z 1/4 cytryny

4 ząbki czosnku

4 garści sałaty (mix lub rukola)

szczypiorek, ketchup do podania

dressing:

sok z 1/4 cytryny

25g oliwy

1/2  łyżeczki curry i kurkumy

1/3 łyżeczki imbiru

10g syropu klonowego

Wykonanie:

Marchewkę i ogórek obieramy i kroimy na 4 kawałki, rzodkiewki kroimy na pół. Warzywa i papryczkę chili wsadzamy do słoika i zalewamy zagotowaną wodą (z octem, cukrem i solą).

Odstawiamy warzywa minimum 1 godzinę, a najlepiej na noc. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy składniki na marynatę: sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny.

Mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki. Następnie podsmażamy ok. 5 minut. Składniki na dressing dokładnie mieszamy.

Na talerz wykładamy sałatę, przecedzone marynowane warzywa, tofu i całość polewamy dressingiem, ketchupem (opcjonalnie) i posypujemy szczypiorkiem.

Tofu with quick marinated vegetables

Tofu with Marinated Vegetables at first may seem complicated, but definitely isn’t! I must admit that pickling vegetables quickly was my little experiment, which ended with a tasty success. I have to point out that the taste of such vegetables will probably appeal to people who love the taste of vinegar (like me). I also marinate tofu and prepare dressing. Marinated vegetables can be prepared on the same day or even a month earlier (stored in the fridge)!

4 servings (1 serving – 370 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ at least 1 hour for marinating)

Ingredients:

2 radishes

1 large carrot

1 large cucumber

1 chili pepper (to taste)

1/2 glass of water

1/2 cup of vinegar

15g of sugar

2 pinches of salt

4 cubes of smoked or natural tofu (400g)

about 10 tablespoons of soy sauce

4 tablespoons of sesame oil

juice from 1/4 of lemon

4 cloves of garlic

4 handfuls of lettuce (mix or arugula)

chives, ketchup for serving

dressing:

juice from 1/4 of lemon

25g olive oil

1/2 teaspoon of curry and curcuma

1/3 teaspoon of ginger

10g maple syrup

Instructions:

Peel carrot and cucumber and cut into 4 pieces, cut the radish into halfs. Put vegetables and chili peppers in a jar and pour boiled water (with vinegar, sugar and salt).

Leave the vegetables for at least one hour and preferably overnight. Cut tofu into cubes and add ingredients for the marinade: soy sauce, sesame oil, garlic, lemon juice.

Stir and leave for 30-60 minutes in the fridge. Then fry for about 5 minutes. Mix the ingredients for dressing. Place lettuce on a plate, strained marinated vegetables, tofu, pour with dressing, ketchup (optional) and sprinkle with chives.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*