Tofu w kremowym sosie koperkowym

Tofu to jednym z podstawowych składników w mojej kuchni. Bardzo lubię go używać jako zamiennika mięsa i odtwarzać smaki potraw z dzieciństwa.

Nawet jeśli nie jesteście na diecie roślinnej tofu to świetna opcja na lżejszy obiad. Ciekawa alternatywa dla każdego kto nie lubi jeść monotonnie, a jednocześnie dba o to by jeść zdrowo i pożywnie.

Tofu w kremowym sosie koperkowym

Wiem, że wiele osób unika tofu i w ogóle sojowych produktów, ale moim zdaniem nie ma się o co martwić, oczywiście o ile nie jest to podstawowy produkt, który spożywamy codziennie, a może nawet parę razy dziennie. Ja jem 1-2 w tygodniu i wydaje mi się, że jest to ilość, która nie powinna wpłynąć na mój organizm negatywnie.

Dzisiaj postanowiłam postawić na tofu w kremowym sosie koperkowym. Nie ma co ukrywać, że w połączeniu z ziemniaczkami i surówką z pomidora oraz ogórka, poczułam się niemal jak na obiedzie u babci 😀

Tofu w kremowym sosie koperkowym

2 porcje (1 ma ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 10 minut gotowania)

koszt: 1 porcja to ok. 5,50 zł za porcję

Składniki:

1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)

1 cebula

ząbek czosnku

250ml bulionu warzywnego lub wody

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

40 g jogurtu roślinnego

świeży koperek

sól i pieprz do smaku

ok. 500 g ziemniaków ugotowanych lub pieczonych

ulubiona sałatka do podania (ja zrobiłam pomidora z ogórkiem i jogurtem roślinnym)

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy do zeszklenia. W garnku mieszamy dokładnie bulion lub wodę z mąką, a następnie dodajemy pozostałe składniki (w tym zeszkloną cebulę i pokrojone tofu).

Sos gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Tofu in creamy dill sauce

2 servings (1 has 500 kcal)

time of preaparation: 15 minutes (+ 10 minutes of cooking)

Ingredients:

1 tofu cube (smoked or natural)

1 onion

clove of garlic

250ml of plantbased broth or water

1 tablespoon of wheat flour

1 teaspoon of marjoram

1 teaspoon of tomato concentrate

40 g of plantbased yoghurt

fresh dill

salt and pepper to taste

approx. 500 g of boiled or baked potatoes

favorite salad for serving (I made a tomato with cucumber and plantbased yoghurt)

Instructions:

Fry the onion. In a pot, mix the broth or water with the flour, then add the remaining ingredients (including onion and chopped tofu).

Cook the sauce for about 10 minutes. Serve with potatoes and salad.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*