Tofu w kremowym sosie koperkowym

Tofu to jednym z podstawowych składników w mojej kuchni. Bardzo lubię go używać jako zamiennika mięsa i odtwarzać smaki potraw z dzieciństwa.

Nawet jeśli nie jesteście na diecie roślinnej tofu to świetna opcja na lżejszy obiad. Ciekawa alternatywa dla każdego kto nie lubi jeść monotonnie, a jednocześnie dba o to by jeść zdrowo i pożywnie.

Tofu w kremowym sosie koperkowym

Wiem, że wiele osób unika tofu i w ogóle sojowych produktów, ale moim zdaniem nie ma się o co martwić, oczywiście o ile nie jest to podstawowy produkt, który spożywamy codziennie, a może nawet parę razy dziennie. Ja jem 1-2 w tygodniu i wydaje mi się, że jest to ilość, która nie powinna wpłynąć na mój organizm negatywnie.

Dzisiaj postanowiłam postawić na tofu w kremowym sosie koperkowym. Nie ma co ukrywać, że w połączeniu z ziemniaczkami i surówką z pomidora oraz ogórka, poczułam się niemal jak na obiedzie u babci 😀

Tofu w kremowym sosie koperkowym

2 porcje (1 ma ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 10 minut gotowania)

koszt: 1 porcja to ok. 5,50 zł za porcję

Składniki:

1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)

1 cebula

ząbek czosnku

250ml bulionu warzywnego lub wody

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

40 g jogurtu roślinnego

świeży koperek

sól i pieprz do smaku

ok. 500 g ziemniaków ugotowanych lub pieczonych

ulubiona sałatka do podania (ja zrobiłam pomidora z ogórkiem i jogurtem roślinnym)

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy do zeszklenia. W garnku mieszamy dokładnie bulion lub wodę z mąką, a następnie dodajemy pozostałe składniki (w tym zeszkloną cebulę i pokrojone tofu).

Sos gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Tofu in creamy dill sauce

2 servings (1 has 500 kcal)

time of preaparation: 15 minutes (+ 10 minutes of cooking)

Ingredients:

1 tofu cube (smoked or natural)

1 onion

clove of garlic

250ml of plantbased broth or water

1 tablespoon of wheat flour

1 teaspoon of marjoram

1 teaspoon of tomato concentrate

40 g of plantbased yoghurt

fresh dill

salt and pepper to taste

approx. 500 g of boiled or baked potatoes

favorite salad for serving (I made a tomato with cucumber and plantbased yoghurt)

Instructions:

Fry the onion. In a pot, mix the broth or water with the flour, then add the remaining ingredients (including onion and chopped tofu).

Cook the sauce for about 10 minutes. Serve with potatoes and salad.