Tofu w Pomarańczowym Sosie

Tofu w Pomarańczowym Sosie – odświeżające i intensywne w smaku, bardzo łatwe do zrobienia i bezglutenowe!

Tofu w Pomarańczowym Sosie

Wiem, że wiele osób ma awersję do tofu i doskonale to rozumiem. Moim zdaniem to jedna z tych rzeczy, które się kocha albo nienawidzi. Chociaż to jak ostatecznie smakuje tofu zależy w dużej mierze od przygotowania. Od przypraw, sosu, marynaty, dodatków. Tofu chłonie aromat potraw! Dlatego warto pamiętać o tym by dobrze je odsączyć przed zamarynowaniem, tak aby zrobić miejsce na zaabsorbowanie smaków!

Tofu w Pomarańczowym Sosie

2 porcje (1 porcja ma ok. 260 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 2,60 zł

Składniki:

1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)

30g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

2 łyżki oliwy

sos:

łyżka oliwy

2 szczypty imbiru

1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego

1 łyżeczka syropu klonowego

1/2 szklanki soku pomarańczowego

odrobina chili

1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

do podania: ryż, szczypiorek, sezam

Wykonanie:

Tofu odsączamy (zawijamy w ręcznik i dociskamy czymś ciężkim przez minimum 30 minut). Obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie do zarumienienia.

W miseczce mieszamy składniki na sos, a następnie dodajemy do smażonego tofu. Mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje.

Podajemy z ryżem, szczypiorkiem i sezamem.

Tofu in Orange Sauce

Tofu in Orange Sauce – refreshing and intensive taste, very easy to make and gluten-free!

2 sevings (1 serving has 260 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

1 pack of tofu (smoked or natural)

30g of corn (or potato) flour

2 tablespoons of olive oil

sauce:

1 tablespoon of olive oil

2 pinches of ginger

1 clove of garlic (pressed)

3 tablespoons of soy sauce

1 tablespoon of apple or rice vinegar

1 teaspoon of maple syrup

1/2 glass of orange juice

a little bit of chili

1 teaspoon of corn or potato flour

for serving: rice, chives, sesame

Instructions:

Drain tofu (wrap in a towel and press with something heavy for a minimum 30 minutes). Mix with flour and fry with olive oil until it’s golden brown.

In the bowl, mix the ingredients for the sauce, and then add to the fried tofu. Stir until the sauce thickens. Serve with rice, chives and sesame seeds.

 



1 thought on “Tofu w Pomarańczowym Sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*