Tofu w Słodkim Sosie Pomarańczowym

Szukacie pomysłu na to by smacznie przyrządzić tofu? W takim razie koniecznie musicie spróbować Tofu w Słodkim Sosie Pomarańczowym! Jest bardzo proste w przygotowaniu i smakuje zachwycająco dobrze.

Jak wspomniałam w przepisie na Owsiankę z Truskawkami ostatnio miałam okazję wypróbować parę produktów od Crispy Natural. Postanowiłam, że muszę wykorzystać ich chrupiące warzywa w jakiejś wytrawnej, wegańskiej potrawie i tak zupełnie improwizując powstał właśnie ten przepis, który podbił nie tylko moje serce, ale i pozostałych domowników.

Tofu w Słodkim Sosie Pomarańczowym

Od kiedy pierwszy raz posmakowałam połączenia słodkiego z wytrawnym, wiedziałam że to jest to co sprawia, że można wydobyć z dania jeszcze więcej smaku. I dlatego kiedy zobaczyłam suszoną marchewkę na ostro, to na myśl przyszedł mi słodki sos, który doskonale pasuje do np. pieczonego mięsa. Jestem oczywiście weganką, więc zamiast mięsa postanowiłam wykorzystać tofu, które sprawdziło się znakomicie!

Nie bójcie się łączyć niecodziennych smaków! To moja pierwsza rada dla każdego kto chce zacząć eksperymentować w kuchni. To właśnie niekonwencjonalne połączenia sprawiają, że dania nabierają wyjątkowych walorów smakowych i ciężko się od nich oderwać.

Tofu w Słodkim Sosie Pomarańczowym

2 porcje (1 ma ok. 250 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: ok. 3,40 zł za 1 porcję

Składniki:

1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)

czosnek i przyprawa do mięsa

olej kokosowy do smażenia

sos pomarańczowy:

2 łyżki octu jabłkowego

30g cukru

85ml soku pomarańczowego

sok z 1/4 cytryny

1/2 łyżeczki tymianku

sól do smaku

skórka z cytryny

suszona marchew (ja użyłam ostrej marchewki)

Wykonanie:

Tofu kroimy wzdłuż na pół, zawijamy w papier ręcznikowy i przygniatamy twardym przedmiotem (odstawiamy na 15 minut).

Przyprawiamy czosnkiem, przyprawą do mięsa i smażymy na oleju kokosowym po 3-4 minuty z obu stron. W międzyczasie w miseczce mieszamy składniki na sos (bez marchwi).

Wlewamy sos na patelnię i podsmażamy do zredukowania. Na koniec dodajemy marchew. Tofu w sosie pomarańczowym świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem.

Tofu in Sweet Orange Sauce

2 servings (1 has 250 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

1 tofu cube (smoked or natural)

garlic and meat seasoning

coconut oil for frying

orange sauce:

2 tablespoons ofapple cider vinegar

30g of sugar

85ml of orange juice

juice from 1/4 of lemon

1/2 teaspoon of thyme

salt to taste

lemon skin

dried carrots

Instructions:

Cut tofu in half and wrap in paper towels, put under a hard object (leave for 15 minutes). Season with garlic, meat seasoning and fry with coconut oil for 3-4 minutes on both sides.

In the meantime, mix the ingredients for the sauce in the bowl (except of carrots). Pour the sauce into the pan and fry until reduced.

Finally, add carrots. Tofu in orange sauce tastes great with crispy bread.

 

 



2 thoughts on “Tofu w Słodkim Sosie Pomarańczowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*