Tofu z ostrą fasolką w 15 minut

Tofu z ostrą fasolką w 15 minut to świetne połączenie! Razem z porządną porcją ryżu to był solidny, zdrowy obiadek 🙂

Zrobiłam tylko jedną rzecz źle, ale Wy ją możecie naprawić 😀 Warto dodać tofu do smażącej się fasolki z sosem, aby bardziej przesiąkło jej smakiem. Następnym razem na pewno tak zrobię. Tak jak zrobiłam dzisiaj również mi smakowało, bo ogólnie lubię tofu, ale wiem, że mogło być lepiej.

Tofu z ostrą fasolką w 15 minut

Aż dziwne, że na początku mojej przygody z tofu nie byłam do niego zbyt przekonana, ale okazało się że szybko przyzwyczaiłam się do jego smaku. Coś w tym jest, że nasz smak jest „elastyczny” i się zmienia. A jak Wy macie z tofu? Kochacie czy nienawidzicie? Bo wiem, że często działa to właśnie w jedną lub drugą stronę 😀

Tofu z ostrą fasolką w 15 minut

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 4,20 zł za porcję

Składniki:

tofu naturalne lub wędzone 1 kostka

olej do smażenia 3 łyżki

fasolka szparagowa ok. 200 g

czosnek 2 ząbki

szczypiorek 1 pęczek

sos sojowy 3 łyżki

chili do smaku

imbir do smaku

ryż 200g

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Na oleju podsmażamy tofu (3 minuty z obu stron).

Dodajemy dna patelnię czosnek, szczypiorek, fasolkę, sos sojowy, chili, imbir i całość smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Podajemy z ryżem.

Tofu with chili green breans in 15 minutes

Tofu with hot beans in 15 minutes is a great combination! Together with a large portion of rice it’s a great, healthy dinner 🙂

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

1 tofu brick

oil 3 tbsp

green beans 200 g

garlic 2 cloves

chives 1 bunch

soy sauce 3 tbsp

chili to taste

ginger to taste

rice 200g

Instructions:

Cook rice according to instructions on the package. Put the beans in boiling water and cook for 10 minutes. Fry sliced tofu with oil  (3 minutes on both sides).

Add garlic, chives, beans, soy sauce, chili, ginger and fry for another 2-3 minutes. Serve with rice.