Tortilla z Komosą Ryżową i Warzywami

Jeśli macie ochotę na coś naprawdę pysznego i meksykańskiego to zróbcie tę prostą tortillę z komosą ryżową i warzywami! Parę składników, a smak zaskakująco dobry! Doskonale nadaje się na obiad lub pożywne drugie śniadanie.

Tortilla z Komosą Ryżową i Warzywami

Tortilla z Komosą Ryżową i Warzywami

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut

koszt: ok. 7 zł za porcję

Składniki:

100g komosy lub ryżu
210g fasoli czerwonej (gotowanej lub z puszki)
puszka pomidorów krojonych
65g kukurydzy z puszki
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
sól i pieprz do smaku
awokado do podania
kilka plasterków cebuli czerwonej do podania
tortilla:
160g mąki pszennej
100ml wody
szczypta soli

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania tortilli. Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Zagniatamy ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na ok. 15 minut.

Komosę lub ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. W garnku gotujemy pomidory z fasolą, kukurydzą, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Ciasto na tortillę dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i podsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z obu stron.

Na tortillę wykładamy sos i podajemy z awokado i cebulką.

Tortilla with quinoa and vegetables

If you want something really delicious and Mexican then make this simple tortilla with quinoa and vegetables! Only few ingredients and surprisingly good taste! Perfect for dinner or a nutritious lunch.

2 servings (1has 600 kcal)

time of preparation: 45 minutes

Ingredients:

100g of quinoa or rice
210g of red beans (boiled or canned)
1 can of sliced tomatoes
65g of canned corn
1 clove of garlic
juice from 1/4 of lemon
salt and pepper to taste
avocado for serving
a few slices of red onion for serving
tortilla:
160g of wheat flour
100ml of warm water
pinch of salt

Instructions:

Start with the preparation of tortillas. Mix the flour with salt and hot water. Knead the dough, wrap in a bag and leave for about 15 minutes.

Cook quinoa or rice according to instructions on the packaging. Cook tomatoes with beans, corn, garlic, lemon juice and spices in a pot.

Divide the tortilla dough into two parts, roll out and fry on a hot pan for 2-3 minutes on both sides. Put the sauce on a tortilla and serve it with avocado and onion.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*