Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą

Tortilla z pieczarkami i karmelizowaną cebulą to świetny, wegetariański obiad kiedy mamy ochotę na coś meksykańskiego.

Grudzień to bardzo zapracowany miesiąc. Nie wiem jak dla Was, ale jak dla mnie minął bardzo pracowicie. W natłoku wszystkich spraw, które są do zrobienia przed końcem roku mam do podzielenia się z Wami wspaniałym przepisem na tortille z pieczarkami, karmelizowaną cebulą i sosem pomidorowym.

tortiila-z-pieczarkami

Przepisy na tortille znajdziecie u mnie często, bo bardzo lubię je przygotowywać i to w różnej postaci. Lubię je przede wszystkim dlatego, że doskonale nadają się do wykorzystania, kiedy robię coś zdrowego i wegetariańskiego.

Takie dania są na prawdę proste! Sos robi się praktycznie sam w międzyczasie, kiedy my zajmujemy się farszem.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tortillę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

oliwa z oliwek 5g

cebula 2 sztuki

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

wino ok. 15ml

masło 1 łyżeczka

czosnek 2 ząbki

pieczarki 250g

tortille:

mąka 115g

sól odrobina

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masło do smażenia

woda 80ml

ser kanapkowy lub mascarpone ok. 150g

sos:

chili 1/3 papryczki

pomidory krojone 1 puszka

czosnek 2 ząbki

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki (czosnek siekamy wcześniej) mieszamy w rondelku i zagotowujemy (gotujemy ok. 20 minut). Tortille można użyć gotowe lub przygotować samemu.

Składniki na ciasto łączymy razem i jeśli jest za rzadkie do ugniatania to dodajemy odpowiednio więcej mąki. Ciasto dzielimy na dwie części i obie rozwłakowujemy do szerokości patelni.

Tortille smażymy po 2-3 minuty z obu stron na odrobinie masła. Pieczarki podsmażamy na maśle do momentu całkowitego odparowania wody, a następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 5 minut.

Zdejmujemy pieczarki i na czystej patelni podsmażamy cebulę (ok. 10 minut). Posypujemy cebulę ksylitolem i zalewamy winem. Smażymy jeszcze ok. 5 minut. Tortille smarujemy serkiem kanapkowym, wykładamy cebulę i pieczarki.

Całość podajemy z sosem.

 

Zapisz

Zapisz



  • U mnie też często pojawiają się tortille w różnym wydaniu. Z pieczarkami i cebulą uwielbiam <3

  • Ewa Konsek

    Pyszne, lubię bardzo 🙂

  • Dawno mnie u Ciebie nie było, a widzę, że ciągle coś się dzieje w Twojej kuchni 🙂
    Choć tortilli dawno nie jadłam, z pieczarkami chętnie bym spróbowała. Przy okazji życzę już Szczęśliwego Nowego Roku i oby 2017 był dla Ciebie tak smaczny jak ten 🙂

    • Dzieję się u mnie w kuchni zawsze, nie zwalniam póki co 😀
      Tobie również życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku! Wspaniałych podróży i przeżyć 🙂

  • Same najlepsze kolory na talerzu <3

  • jak patrze na Twoje wpisy to od razu zapominam o dietowych postanowieniach noworocznych… tyle pyszności 🙂

  • Chodzi za mna takie danie i bardzo chetnie sobie cos podobnego jutro zaserwuje 😉 Sciskam, Daria xxx

    • Super! Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂