Tortilla z Wegańskim Kremem

TORTILLE i WEGAŃSKI KREM z dodatkiem czerwonej fasoli – doskonałe połączenie smaków i tekstur! Tylko chwila i meksykańska uczta gotowa.

Tortilla z Wegańskim Kremem

Tortilla z Wegańskim Kremem

4 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 5 zł za 1 porcję

Składniki:

tortille:
365g mąki kukurydzianej
ciepła woda
szczypta soli
krem:
160g nerkowców (namoczonych przez noc)
2 łyżki oliwy
340g fasoli czerwonej gotowanej lub z puszki
pęczek szczypiorku
2 łyżki octu jabłkowego (lub innego)
sok z 1/4 cytryny
chili, kminek, czosnek granulowany do smaku, sól do smaku
sos sriracha lub chili do podania

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą (wody dodajemy tyle, żeby powstało zwarte ciasto). Z przygotowanego ciasta formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy (przykrywamy papierem pergaminowym i dociskamy np. talerzykiem).

Tortille smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Nerkowce miksujemy na gładką masę (jeśli krem jest za gęsty dodajemy wody), a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Tortille podajemy z kremem i ostrym sosem.

Tortilla z Wegańskim Kremem

TORTILLAS and VEGAN CREAM with the addition of red beans – the perfect combination of flavors and texture! Only one moment and the Mexican feast is ready.

4 servings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

tortillas:
365g of corn flour
hot water
pinch of salt
cream:
160g of cashews (soaked overnight)
2 tablespoons of oil
340g of red beans (boiled or canned)
a bunch of chives
2 tablespoons of apple cider vinegar (or other)
juice of 1/4 lemon
chili, cumin, granulated garlic to taste, salt to taste
siriracha sauce or chili for servings

Instructions:

Mix corn flour with water (add enough water to make a dense cake). Form balls from the prepared dough, then press (cover with parchment paper and press, for example, with a saucer).

Fry tortillas for 2-3 minutes on both sides. Mix cashews into a smooth mass (if the cream is too thick, add water), and then mix with the other ingredients.

Serve the tortillas with cream and spicy sauce.