Tortilla z Wegańskim Kremem

TORTILLE i WEGAŃSKI KREM z dodatkiem czerwonej fasoli – doskonałe połączenie smaków i tekstur! Tylko chwila i meksykańska uczta gotowa.

Tortilla z Wegańskim Kremem

Tortilla z Wegańskim Kremem

4 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 5 zł za 1 porcję

Składniki:

tortille:
365g mąki kukurydzianej
ciepła woda
szczypta soli
krem:
160g nerkowców (namoczonych przez noc)
2 łyżki oliwy
340g fasoli czerwonej gotowanej lub z puszki
pęczek szczypiorku
2 łyżki octu jabłkowego (lub innego)
sok z 1/4 cytryny
chili, kminek, czosnek granulowany do smaku, sól do smaku
sos sriracha lub chili do podania

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą (wody dodajemy tyle, żeby powstało zwarte ciasto). Z przygotowanego ciasta formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy (przykrywamy papierem pergaminowym i dociskamy np. talerzykiem).

Tortille smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Nerkowce miksujemy na gładką masę (jeśli krem jest za gęsty dodajemy wody), a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Tortille podajemy z kremem i ostrym sosem.

Tortilla z Wegańskim Kremem

TORTILLAS and VEGAN CREAM with the addition of red beans – the perfect combination of flavors and texture! Only one moment and the Mexican feast is ready.

4 servings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

tortillas:
365g of corn flour
hot water
pinch of salt
cream:
160g of cashews (soaked overnight)
2 tablespoons of oil
340g of red beans (boiled or canned)
a bunch of chives
2 tablespoons of apple cider vinegar (or other)
juice of 1/4 lemon
chili, cumin, granulated garlic to taste, salt to taste
siriracha sauce or chili for servings

Instructions:

Mix corn flour with water (add enough water to make a dense cake). Form balls from the prepared dough, then press (cover with parchment paper and press, for example, with a saucer).

Fry tortillas for 2-3 minutes on both sides. Mix cashews into a smooth mass (if the cream is too thick, add water), and then mix with the other ingredients.

Serve the tortillas with cream and spicy sauce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*