Tosty z Cukinią, Orzechami Włoskimi i Szałwią

Lubię lekkie, ale pożywne obiady. Odrobina jajka, warzyw i kromka żytniego chleba. A wszystko to w jednym, aromatycznym daniu, czyli tosty z cukinią. Warzywa i pieczywo smażone z jajkiem doskonale komponuje się z orzechami i szałwią. Cukinię można przygotować już wcześniej. Później wystarczy wszystko podgrzać, a tost zrobić tuż przed podaniem.

tosty-z-cukinia

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię to kliknijcie tutaj -> klik!

Tosty z Cukinią, Orzechami Włoskimi i Szałwią

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut (z tego smażenie to ok. 15 minut)

koszt to ok. 12 zł

Składniki:

cukinia 2 sztuki

cebula czerwona 2 sztuki

oliwa z oliwek to smażenia

sól i pieprz do smaku

szałwia 2 szczypty

orzechy włoskie 25g

chleb 2 kromki

jajko 1 sztuka

Wykonanie:

Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie przez ok. 8 minut. Dodajemy następnie cebulę w piórkach, przyprawiamy i smażymy jeszcze ok. 7-8 minut.

Chleb maczamy w jajku i również podsmażamy z obu stron przez ok. 1-2 minuty. Warzywa podajemy z tostem, orzechami i szałwią.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



6 thoughts on “Tosty z Cukinią, Orzechami Włoskimi i Szałwią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*