Trufelki kokosowe

Walentynki, więc pełnia słodkości różnorakiej maści na każdym kroku. Już od wejścia w sklepie witają mnie kwiaty, pudełeczka z czekoladkami i … Raffaello. Nie jem słodyczy sklepowych, więc po nie nie sięgam, ale dobrze pamiętam ten smak.

kokosowe trufelki2

Niedawno przez internet przelała się fala jaglanego raffaello. W tedy jakoś nie miałam chyba ochoty ani weny aby je robić. Ale teraz musiałam.

Są dziecinnie proste do zrobienia i moim zdaniem mogą stanowić ciekawy poczęstunek dla gości lub jako prezent. W zależności od tego co lubicie, można je posypać wiórkami kokosowymi, cynamonem, kakao lub kawałeczkami orzechów. W każdej postaci będą smakować rewelacyjnie. No i ten migdał w środku 🙂

Trufelki kokosowe

ilość: 10 dużych trufelków

Składniki:

10 migdałów

kasza jaglana 85g

ksylitol (lub inny cukier) 45g

wiórki kokosowe 90g

masło 1 łyżeczka

Wykonanie:

Migdały wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach możemy je wyjąc i zdjąć z nich skórkę. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy.

Następnie przepłukujemy kaszę na sitku dużą ilością zimnej wody. Dopiero tak przygotowaną kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dolewamy odrobinę wody i masło. Całość blendujemy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ksylitol oraz wiórki.

Z gotowej masy formujemy trufelki. Do każdej z nich wkładamy do środka migdał. Obtaczamy trufle w ulubionych posypkach.

 



15 thoughts on “Trufelki kokosowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*