Truskawkowa Crostata z Miodową Bitą Śmietaną

Kiedy soczyste truskawki zawinięte w kruche ciasto wsadzimy do cieplutkiego piekarnika, dzieją się cuda! 🙂 Słodkie, maślane, truskawkowe, a do tego miodowa bita śmietana. Crtostata, czyli tarta, ale w tym przypadku podana trochę inaczej, bo nie  w foremce, ale w postaci placka z zawijanymi brzegami.

truskawkowa crostata

Najlepiej smakuje ciepła, z bitą śmietaną. Moim zdaniem idealna!

truskawkowa crostata

TRUSKAWKOWA CROSTATA Z MIODOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ

ilość: 4 porcje

Składniki:

masło 50g

mąka 75g

mąka kukurydziana 1 łyżka

ksylitol 1 łyżeczka

maślanka 30g

ocet 1 łyżka

truskawki 175g

ksylitol 1 łyżka

śmietana kremówka 60g

miód 1 łyżka

Wykonanie:

Masło, mąkę i maślankę z octem wstawiamy w trzech oddzielnych miseczkach na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie łączymy składniki i ugniatamy ciasto.

Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie około 30g truskawek kroimy na malutkie kawałeczki i z 3 łyżkami wody gotujemy w rondelku.

Kiedy woda odparuje, a masa będzie miała konsystencję delikatnego dżemu odstawiamy na bok. Nastawiamy piekarnik na 205 stopni.Ciasto rozwałkowujemy na kształt pizzy.

Na całość rozsmarowujemy dżemik i układamy pokrojone truskawki. Posypujemy ksylitolem. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy jeszcze na 30 minut do lekkiego ostygnięcia.

W tym czasie ubijamy śmietanę z miodem. Ciasto podajemy z kleksem bitej śmietany.



  • Jeśli starczy mi czasu, robię dzisiaj! Zapowiada się obłędnie i do zrobienia w tzw. między czasie 🙂

    • Czekam na relację 🙂 Powodzenia!

      • Robi się! Trochę zmodyfikowana wersja 🙂

        • Super, super, super! 😀

          • Jest naprawdę bardzo dobra! Pozytywnie zaskoczyło mnie ciasto, bez jajek i przypraw i wyszło smaczne 🙂 Wkrótcę pochwalę się na blogu swoją wersją. Link do Ciebie obowiązkowy! Dzięki za świetny przepis 🙂

          • To ja bardzo dziękuję! Cieszę się, że Ci smakowało :*

  • Jest idealna :>