Truskawkowa Crostata z Miodową Bitą Śmietaną

Kiedy soczyste truskawki zawinięte w kruche ciasto wsadzimy do cieplutkiego piekarnika, dzieją się cuda! 🙂 Słodkie, maślane, truskawkowe, a do tego miodowa bita śmietana. Crtostata, czyli tarta, ale w tym przypadku podana trochę inaczej, bo nie  w foremce, ale w postaci placka z zawijanymi brzegami.

truskawkowa crostata

Najlepiej smakuje ciepła, z bitą śmietaną. Moim zdaniem idealna!

truskawkowa crostata

TRUSKAWKOWA CROSTATA Z MIODOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ

ilość: 4 porcje

Składniki:

masło 50g

mąka 75g

mąka kukurydziana 1 łyżka

ksylitol 1 łyżeczka

maślanka 30g

ocet 1 łyżka

truskawki 175g

ksylitol 1 łyżka

śmietana kremówka 60g

miód 1 łyżka

Wykonanie:

Masło, mąkę i maślankę z octem wstawiamy w trzech oddzielnych miseczkach na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie łączymy składniki i ugniatamy ciasto.

Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie około 30g truskawek kroimy na malutkie kawałeczki i z 3 łyżkami wody gotujemy w rondelku.

Kiedy woda odparuje, a masa będzie miała konsystencję delikatnego dżemu odstawiamy na bok. Nastawiamy piekarnik na 205 stopni.Ciasto rozwałkowujemy na kształt pizzy.

Na całość rozsmarowujemy dżemik i układamy pokrojone truskawki. Posypujemy ksylitolem. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy jeszcze na 30 minut do lekkiego ostygnięcia.

W tym czasie ubijamy śmietanę z miodem. Ciasto podajemy z kleksem bitej śmietany.



7 thoughts on “Truskawkowa Crostata z Miodową Bitą Śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*